”Uusi hotelli?”, kysytään Kuukkelin numero 1/1989 kannessa.
Tuolloin Ylläsjärven Tunturikylä Oy kertoi aikeistaan rakentaa Ylläkselle mammuttimaisen Hotelli Isoylläksen. Asiakkaita tavoiteltiin Keski-Eurooppaa myöten. Rahoitusta haettiin sekä Suomesta että ulkomailta.
Kuulostaako tutulta? Niin, massiivisista hotellihankkeista uutisoidaan myös 30 vuotta myöhemmin. Kohderyhmäkin on yhä sama, keskieurooppalaiset, samoin tuska rahoituksen saamisesta.
Samaisen numeron seuraavilla sivuilla paneudutaan maaliskuun lumitilanteeseen, lomalaisten kuulumisiin, uusiin reitteihin ja yrityskauppoihin. Ylläsjärven kyläkauppa on saanut uudet tilat, Äkäslompolon lapset ovat osoittaneet mieltään turvattomista liikennejärjestelyistä ja Pekan Pidot aloitti toimintansa Velho-Pirtissä.
– Kuukkelin idea ja aiheet eivät ole muuttunut vuosien saatossa. Volyymit vain ovat kasvaneet, Kuukkelin perustaja Timo Luoto naurahtaa ja kääntelee mustavalkoisia sivuja.
Timo istuu Kuukkelin toimistossa. Hänellä on edessään lehden ensimmäinen vuosikerta. Kussakin kevätnumerossa on 12 sivua, paperi on jämäkkää ja kiiltävää.
Mutta perutetaanpa muutama vuosikymmen taaksepäin, aina 70-luvulle saakka. Karhulassa syntynyt Timo Luoto opiskelee Helsingissä. Opinnot jäävät kesken, kun mies keksii muuttaa Kolariin opettajan sijaiseksi.
Tuolloin Kolarin kirkonkylällä tehtiin Pohjolan Sanomien kustantamaa Pellon, Kolarin, Muonion, Kittilän ja Enontekiön alueen kotiseutulehti Siepakkaa.
Timo asteli lehden toimitukseen, esitteli itsensä ja kysyi, olisiko töitä.
– Minulta kysyttiin, että oletkos ennen tehnyt lehteä. Vastasin, että en ole, mutta olen varmasti hyvä siinä, Timo nauraa.
– Siepakasta todettiin, että no tee nyt ensin edes joku juttu näytiksi.
Ja Timo teki. Ensin yhden jutun, sitten toisen ja kolmannen, kunnes pesti oli vakinainen. Lopulta Timo istui Siepakan päätoimittajan pallilla. Samalla hän kirjoitti juttuja Pohjolan Sanomiin ja Lapin Kansaan.
Yritti Timo välillä asua muuallakin. 80-luvun taitteessa hän oli töissä kaupunkilehdessä Kouvolassa. Vajaa vuosi riitti. Edessä oli paluu pohjoiseen.
– Jo silloin minulla oli ajatus, että pitää olla kanava, jolla saadaan turisteille tietoa Ylläksen alueesta. Esittelin ideaani Äkäslompolossa ja Ylläsjärvellä, mutta vain Äkäslompolossa tartuttiin siihen. Hissiyhtiöillä ei ollut vielä siinä vaiheessa yhteistyötä.
Ensimmäinen Ylläksen Uutiset näki päivänvalon vuonna 1983. Oli syntynyt Äkäslompolon matkailijoiden tiedotuslehti ja riippumaton äänenkannattaja. Ylläsjärvi tuli mukaan pari vuotta myöhemmin, kun matkailu silläkin puolella tunturia alkoi kasvaa.
– Ylläksen Uutiset on minun tietojeni mukaan Suomen ensimmäinen tunturikeskuslehti. Myöhemmin tein lehtiä myös Leville, Timo kertoo.
Ylläksen Uutiset ilmestyi harvakseltaan. Ensin kerran ja sitten pari kertaa vuodessa. Timo muistelee, että painos oli tuolloin parin tuhannen luokkaa.
– Kun Ylläksen Matkailuyhdistys perustettiin, tein lehteä sen lukuun. Yhdistys sai rahaa ja minä vähän palkkaa.
Timo kuvailee Ylläksen Uutisia harrasteluksi, jota hän teki muiden töidensä ohessa. Oli aika tehdä bisnes. Timo perusti ylitorniolaisen Paavo Vännisen kanssa yhteisen Painotalo Kahtapuolta Oy:n.
– Ostimme oman painokoneen ja ensimmäisen Macin. Paavo taittoi ja painoi. Samaan syssyyn pistimme pystyyn Oy Santa Claus Medias Ltd:n. Suunnittelimme julkaisevamme englanninkielistä lehteä, jota jaettaisiin briteille, joita lennätettiin Concordella Rovaniemelle.
Se lehti jäi suunnitteluasteelle. Paavo viihtyi Ylitorniolla ja Timo Kolarissa, joten miehet jakoivat yhtiöiden osakkeet päittäin. Timolle jäi Santa Claus Medias, Paavolle Painotalo Kahtapuolta.
– Asuin silloin Kolarissa. Muistan yhä elävästi, kun olin illalla lenkillä ja yht’äkkiä keksin, että alan tehdä lehteä, joka ilmestyy kerran viikossa. Kuukkeli-nimi vain tuli jostain mieleeni. Ja kyllähän se hyvin kuvastaa lehteä.
Ensimmäinen Kuukkelin viikkonumero ilmestyi 18. maaliskuuta 1989. Samana vuonna julkaistiin myös yksi kesälehti ja yksi lehti ruskalle ja ensilumille. Alkuun lehteä taitettiin ja painettiin Paavon yrityksessä Ylitorniolla. Ylläksen Uutiset ilmestyi vielä 90-luvun taitteessa Kuukkelin rinnalla, kunnes sen tekeminen jäi kokonaan.
Käsitettä ”digi” ei vielä Kuukkelin alkuaikoina tunnettu.
– Taitto piirrettiin käsin. Tein paperiskeeman, johon merkitsin, että tähän juttu, tähän kuva ja tähän mainos, Timo kuvailee ja maalailee kädellään vanhan Kuukkelin aukeamaa.
Kuvat lähetettiin painoon negatiiveina. Taittosuunnitelmaan kirjoitettiin numero, joka vastasi kuvaa, jonka piti kullekin kohdalle tulla.
– Eivät ne aina ihan kohdilleen osuneet. Tekstien pituuttakin oli vaikea arvioida, Timo hymähtää.
– Palstanpäätuska oli välillä todella paha. Siellä lukeekin jossain lehdessä, kun jäi tilaa, johon ei ollut juttua, että ”Syökää kaurapuuroa, toivoo sosiaalihallitus”, Timo nauraa.
Vähitellen tekniikka hiipi lehtialalle yhä vahvemmin.
– Minulla on yhä tallessa Mac2. Ensimmäinen kone taisi maksaa 60 000 markkaa.
Yksi syy siihen, miksi Timo myi Kuukkelin, oli juuri tekniikka.
– Olisi pitänyt ruveta taittamaan PageMakerilla. Minä olin paperisen taiton miehiä, Timo huokaa.
Toinen syy myyntiin – nurinkurista kyllä – oli Kuukkelin suosio.
– Ihmiset halusivat yhä enemmän ja enemmän, että postitan lehtiä. Kuukkeli oli pakko laittaa tilattavaksi tuotteeksi. Osoitteita tulostettiin tietokoneohjelmalla ja liimailtiin lehtiin. Päätin, että viisi vuotta – sen enempää en jatka.
Kuukkelin jatkosta otti kopin Kari Kaulanen, joka oli jo pari vuotta tehnyt lehteä Timon kaverina. Santa Claus Medias siirtyi Karin omistukseen vuonna 1992. Timo palkattiin vetämään ensin Joulupukinmaa-projektia ja sen jälkeen Äkäshotelliin.
– Aika ei ollut silloin kypsä joulupukinmaalle. Tein projektiin yhden lehdenkin, mutta siihen se sitten oikeastaan päättyi minun toimittajan urani.
Mutta vain toimittajan ura. Timo työskenteli Äkäshotellissa sen konkurssiin saakka. Sittemmin hänen käsissään on syntynyt useita yrityksiä, jotka menestyvät yhä hyvin. Jatkajia piisaa omastakin takaa, sillä poikia Timolle on siunaantunut seitsemän.
Vuosikymmenten saatossa Timo on nähnyt matkailun nousun, laskun ja uuden nousun kasvukivut.
– Ylläs selvisi lamasta paremmin kuin Ruka, Levi ja Saariselkä, jotka olivat enemmän yritysten omistamien majojen varassa. Ylläksen matkailijat ovat olleet aina hyvin sitoutuneita alueeseen. He käyvät täällä suhdanteista riippumatta.
Kiitos Ylläksen ystävien, myös Kuukkeli on pitänyt pintansa. Lehden tarina jatkui Karin jälkeen Eero Vavan käsissä. Santa Claus Medias on yhä Eeron omistuksessa, mutta Kuukkeli-lehden hän myi vuosien 2016 ja 2017 vaihteessa Satu Rengon Luova Media Oy:lle.
Rengon käsissä Kuukkeli lenteli ensimmäiset pari vuotta digitaalisen murroksen tuulissa. Verkkosivut uusittiin täysin, ja printtilehti sai rinnalleen Digi-Kuukkelin eli maksullisen näköislehden verkossa.
Kehitystyö – ja oikeastaan kaikki työ – päättyi kuitenkin kuin seinään, kun maailmanlaajuinen koronapandemia pysäytti Ylläksen matkailun. Ensimmäistä kertaa Kuukkelin historiassa oli pakko todeta, että nyt jäävät lehdet tekemättä. Takaisku oli suuri, mutta alun nieleskelyn jälkeen tilanne päätettiin käyttää hyödyksi. Maksullinen näköislehti sai nopealla aikataululla rinnalleen maksumuurin. Sen myötä ajankohtaisuutisointi lähti aivan uusille kierroksille. Edelleen osa uutisista julkaistaan vapaasti luettaviksi, mutta suurin osa maksumuurin takana. Ilmaisjakelulehdeksi Kuukkelin tilaajakanta on vahva: printti kannetaan noin pariin tuhanteen postilaatikkoon, digitilaajia on viitisensataa.
Vaikka muutoksia on tehty, Kuukkelin tavoite on yhä sama kuin jo Ylläksen Uutisten aikaan: antaa sinulle ja tuhansille muille lomalaisille lomasi onnistumisen kannalta tärkeää tietoa.
Vuoden 2022 jouluna samaa tavoitetta laajennettiin, kun Luova Media Oy perusti uuden Muonion alueen matkailulehden, Savun. Samaan aikaan yhtiö tiedotti ostaneensa Levin Sanomat ja The Levi Timesin.
Luova Median vahvuuksina ovat jatkossakin paikallisuus ja matkailuosaaminen. Nämä vahvistuvat entisestään, kun toiminta on laajentunut kolmelle erilaiselle matkailualueelle.
Kuukkelin tulevaisuuteen uudet lehdet eivät vaikuta. Jokainen lehti tehdään laadukkaasti ja oman alueensa tarpeisiin.
Satu Renko
Luova Media Oy
Kuukkelin kustantaja 1.1.2017 lähtien
Näytä lisää
Näytä kaikki
Näytä lisää
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.