Lasse Korteniemi maisemakonttorissaan. ”Ihan näin komeaa maisemaa ei ole jokaisella työmaalla”, hän naurahtaa.
– Jaa, se on täällä arina näköjään väärinpäin, Nuohoustoimi Korteniemi Ky:n Lasse Korteniemi juttelee verkkaiseen tyyliinsä samalla, kun otsalampun valokeila pyyhkäisee pitkin tulipesää.
– Kohtalaisen vähän käytetyn näköinen takka. Mutta vastahan ne ovat nämä talotkin rakennettu. Että uusi on takkakin, Lasse tuumaa.
Lasse on kerinnyt tiirailla uransa aikana melko monen takan ja piipun sisuksiin. Kolarin yrittäjien 4. marraskuuta palkitsema vuoden yksinyrittäjä on työskennellyt nuohoojana jo 32 vuotta.
– Ensin tein isälle oppisopimuksella töitä ja kun isä jäi eläkkeelle, jatkoin yrittäjänä.
Lasse on syntyjään Kolarin Venejärveltä, mutta ehti aikoinaan tehdä mutkan Keski-Suomeen.
– 11 vuotta olin poissa täältä. Ensin Rauman telakalla neljä vuotta ja sitten seitsemän vuotta Tikkakoskella konepajahommissa.
90-luvun laman myötä työt loppuivat.
– Hunteerasin aikani, että mitäs perhanaa sitä tekisi, mutta viimein kypsyin ajatukseen, että eiköhän muuteta takaisin tänne. Siitä saakka olen tehnyt näitä hommia.
Kolmessakymmenessä vuodessa on moni asia muuttunut, mutta miten on nokikolarin työn laita?
– Periaatteet ovat kyllä pysyneet samoina. Piiput ja tulisijat harjataan noesta, että ne ovat toimivia ja turvallisia, Lasse tiivistää.
– Mutta tulisijojen kehitys on muuttanut työntekoa jonkun verran. Ennen päivän työt sai tehtyä, jos sinulla oli nivelkauha, laskuharja ja vaijeri. Eivät ne tänä päivänä enää riitä, pitää olla omia virityksiä ja harjoja. Tähänkään takkaan et saa kauhaa mahtumaan. Tänä päivänä haetaan myös pienempiä hiilipäästöjä, direktiivit määräävät. Sekin vaikuttaa rakenteeseen.
Lasse korteniemi muistuttaa vapaa-ajanasuntojen omistajia, että nuohous kannattaa tilata tiuhempaan kuin kolmen vuoden välein, jos tulipesä on käytössä koko lämmityskauden.
Lassen edessä kohoava takka on kapea ja siro. On tultu kauas niistä ajoista, kun taloissa ja mökeissä suosittiin massiivisia muurattuja uuneja.
– 90-luvun rakennusbuumin aikaan rakennettiin ”hupitakkoja”. Ne oli sellaisia valtavia avotakkoja, joihin kun kurkisti tulipesään, näki taivaan. Viisitoista vuotta sitten alettiin laittaa oikeita varaavia takkoja – vuolukivi- ja kaakeliuuneja – ja nyt takat alkavat olla tällaisia ilmaa kierrättäviä sisustuselementtejä, Lasse sanoo.
Piipuissakin on tapahtunut muutosta.
– Nykyisin on paljon kevytpiippuja. Niitähän yhteen väliin arvosteltiin, kun läpivienneistä syttyi tulipaloja. Silloin ajateltiin, että mitä enemmän eristettä läpivienteihin laitetaan, turvallisuus on taattu. Mutta se olikin toisinpäin, Lasse hymähtää.
Lasse muistuttaa, että nuohous kannattaa hoitaa säännöllisesti. Vakituisen asunnon ja vuokrakäytössä olevan vapaa-ajanasunnon tulisijat hormeineen pitää nuohouttaa kerran vuodessa ja omassa käytössä olevissa vapaa-ajanasunnoissa kolmen vuoden välein.
– Mutta jos omassa käytössä oleva vapaa-ajanasunto on käytössä koko lämmityskauden, kannattaa hunteerata, pitäisikö vähän useammin nuohouttaa.
Lassella on ikää mittarissa 62 vuotta. Eläkkeelle hän ei vielä suo ajatusta.
– Sanotaanko näin, että en ole ihan vielä aamukampaa ostanut, Lasse virnuilee.
– Kyllähän näitä hommia tekee, jos vain pysyy kunnossa.
Suurimman osan työvuosistaan Lasse on työskennellyt yksinyrittäjänä.
– Helevetin kylmällä ilmalla kaipaa kyllä työkaveria, Lasse hörähtää.
– Ja onhan se nätti homma, kun kumpikin tietää, mitä tekee. Toinen katolla ja toinen sisällä, ja talvella voi vaihdella sen mukaan vuoroa, miten paleltaa.
Välillä Lasse on päässyt tekemään töitä yhdessä tyttärensä kanssa.
– Minulla on itse asiassa kaksi tytärtä nuohoojina, Tanja Ylläsjärvi Tampereella ja Helena Korteniemi Ranualla.
Lasse raappaa vielä viimeisen kerran tulipesää ja napsauttaa imurin päälle.
– Sille, joka keksi otsalampun, antaisin kyllä Nobelin palkinnon. Näitä kun ensimmäisen hommasin aikoinaan, tuntui, että taivas aukesi. Ennen sitä tehtiin töitä taskulamppu kourassa. Oli se turvatonta touhua aamu- ja iltapimeällä kiikkua lamppu kourassa katolle.
Tänään katolla ei tarvita lamppua. Aurinko helottaa kuin keväällä konsanaan.
– Kiinteät tikapuut pitäisi muuten olla joka talossa. Huopakattokin on liukas kun on kuura ja vähän lunta. Alumiinitikkailta jos tippuu, ei kukaan korvaa mitään. Turvallisuus on tässä työssä tärkeää.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.