Kumputunturilta avautuu komea maisema joka suuntaan. Tarkkasilmäisin retkeilijä bongaa Levin, Aakenuksen, Lainion, Pallastunturit ja Ylläksenkin.
Kun elokuun pitkän sadeputken jälkeen oli luvassa aurinkoinen viikonloppu, oli aika kaivella kartta esiin ja miettiä, minne lähteä retkelle. Olin bongannut tutun somepäivityksestä, että Kumputunturissa on uusittu retkeilyrakenteita sitten viime käyntini. Piti aivan laskeskella, kuinka monta vuotta viime kerrasta on, ja siitähän tosiaan on vierähtänyt jo viisi vuotta. Tuolloin vietin yön Kumputunturin huipulla palovartijan majassa 8-vuotiaan poikani kanssa. Nyt nuorempi poikani on 8 vuotta, mutta samaa kokemusta en voi enää tarjota – palovartijan maja on suljettu huonokuntoisena ja homeisena. Myös huipun tähystystorni, käymälä ja puuvarasto on purettu. Sunnuntain päiväretkikohteeksi Kumputunturi olisi kuitenkin täydellinen.
Vaikka Kumputunturi sijaitsee Kittilässä, reissuun on varattava aikaa. Kittilän keskustasta tulee ajomatkaa noin 40 kilometriä Sodankylän suuntaan. Sodankyläntietä ajetaan noin 26 kilometriä Mustavaaran tuntumaan, jonka jälkeen käännytään vasemmalle Haarakuusentielle ja pian oikealle tielle, jolla ei ole viittaa. Tätä hiekkatietä jatketaan noin 16 kilometriä.
Kumputunturille vievän tien varressa on poroaita, joka täytyy muistaa sulkea.
Minulle reitti oli entuudestaan tuttu, mutta katsoin mielenkiinnosta, mitä Google Maps ehdottaa. Haarakuusentielle saakka Google Maps suoritti kiitettävästi, mutta loppumatkasta sai olla tarkkana. Jos Maps ehdottelee vasemmalle kääntymistä heti Hirvasmaan jälkeen, älä käänny. Jos Maps ehdottelee jälleen kääntymistä Saarijängänlehdon jälkeen, älä käänny. Vasta kun tulet kohtaan, joka risteää kelkkareitin kanssa (Palkaskurun kohdalla), olet perillä. Tien vasemmalla puolella on ruskeat retkeilyviitat Kumputunturille. Karttasovelluksista näkee oikean kohdan helposti.
Lähdin retkelle perinteisillä nahkaisilla vaelluskengillä, jotka osoittautuivat passeliksi valinnaksi. Reissuseuralaisillani oli peruslenkkarit. Heti alussa maasto oli aika märkää, joka varmasti johtui pitkästä sateisesta jaksosta. Minä selvisin kuivin jaloin, samoin poikani, joka ylitti mutalätäköt puolisoni sylissä. Puolisoni kengät olivat sukkia myöten märät jo ensimmäisen sadan metrin jälkeen.
Koko menomatka oli tasaista loivaa nousua. Alkumatka kuljettiin leveää kelkkareittipohjaa. Mutaisen alun jälkeen maasto muuttui vähitellen kuivemmaksi ja kivikkoisemmaksi. Askeleistaan sai olla tarkka. Tosin 8-vuotiaalle reitti oli sitä mielenkiintoisempi, mitä kivisemmäksi se kävi. Ohitimme noin 200–250 metrin korkeudessa paikan, jossa vielä edellisellä käyntikerrallani oli vanha kota. Siitä oli jäljellä enää jäljet maassa.
Pian Palkaskurun jälkeen aukesi suomaisema, jonka takana häämötti päivätupa. Kiittelin taas itseäni kenkävalinnastani. Pyörähdimme kodassa mutta emme jääneet tauolle, vaan jatkoimme matkaa kohti huippua. Kelkkareitti halkoo suota, kun taas patikkareitille pääsi käymälän takaa. Reitti on merkitty kiitettävän hyvin. Rämmimme hetken märässä maastossa, kunnes polku kääntyi kohti huippua. Loppumatka taittui vaivatta. Vaikka Kumputunturilla on korkeutta 581 metriä merenpinnasta, reittiä ei voi sanoa jyrkäksi oikein missään kohtaa.
Kumputunturi on mukava koko perheen päiväretkikohde.
Palovartijan maja näkyi jo kaukaa, mikä vauhditti kummasti 8-vuotiaan askelia. Vähän ennen huippua leikimme vielä vuorikauriita, kun huipulle päästäkseen piti ylittää järkälemäisten lohkareiden muodostama kivikko. Huipulla vaiva palkitaan monin kerroin. Maisema aukeaa joka suuntaan hämmästyttävän upeana. Kumputunturilta näkee Levin, Aakenuksen, Lainion ja Pallastunturit ja Ylläksen mastokin hahmottuu horisontissa.
Kun maisemat oli ihailtu, oli aika laskeutua takaisin kodalle. Paluumatka meni vauhdilla – 8-vuotias juoksi lähes koko matkan.
Muista aina tulistelun jälkeen pilkkoa seuraaville tulijoille pieniä puita valmiiksi.
Uusi kota on sijoitettu ylemmäs tunturiin, kelkkareitin tuntumaan. Näin se palvelee paremmin kaikkia käyttäjäryhmiä ympäri vuoden.
Kodalla paistelimme makkarat, keitimme kahvit ja paahdoimme vaahtokarkkeja. Samalla pohdimme, että Kumputunturi on takuulla upea ruskapuvussa. Nyt punaista varvikkoa oli vasta vähän siellä täällä, ja koivutkin olivat pitäneet tiukasti kiinni vihreästään. Ehkä syyskuun puolivälissä tunturin kylki on kauttaaltaan punainen.
Kun eväät oli syöty, lähdimme paluumatkalle. Matkalla laskeskelimme, paljonko reissuun kului aikaa. Autolta kodalle ehkä noin tunti, kodalta huipulle ja maisemien ihailuun toinen tunti, takaisin alas kodalle tultiin reilussa puolessa tunnissa, evästaukoon vierähti tunti ja autolle käveltiin puolisen tuntia. Kaikkineen siis neljä tuntia ja viisitoista minuuttia. Aikuisporukalla retken olisi tehnyt varmasti paljon nopeammin mutta lapsen kanssa on pidettävä taukoja ja pysähdyttävä ihmettelemään yhtä jos toista sientä, marjaa ja kiveä – mikä tietenkin tekee ihan hyvää aikuisellekin.
Elokuun puolivälissä maaruska ei ollut vielä parhaimmillaan, mutta syyskuussa rinne on luultavasti jo täysin punainen.
Autossa totesimme kaikki, että olipa kiva retkikohde. Ehkä seuraavaa Kumputunturi-retkeä ei kannata odottaa viittä vuotta. Tälle ruskalle uusi reissu tuskin enää onnistuu, mutta jos sinä innostut käymään kumputunturissa ruskan aikaan, ota kuva väriloistosta, postaa se Instagramiin ja tägää kuvaan Levin Sanomat. Jaetaan yhdessä Kumputunturin kauneutta lukijoillemme!
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.