Ensin oli uutinen, sitten tuli oikaisu, sitten oikaistiin oikaisu. Moni Ylläksen ja Kolarin asioita seurannut arvannee, että kyse on Hannukaisen kaivoshankkeesta.
Yle kertoi 22. elokuuta televisiouutisissaan ja Yle Lapin alueellisissa radiouutisissa Ylläksen matkailualueen läheisyyteen suunnitellusta avolouhoksesta, jonka jätevesipäästöt arveluttavat sekä paikallisia että mökkiläisiä.
Uutisessa haastateltiin suurteollisuuden asiantuntijaa, Ylläksellä vapaa-ajan asunnon omistavaa Leif Ramm-Schmidtiä, joka on yhden miehen periksiantamattomuudellaan löytänyt kaivoshankkeesta perustavanlaatuisia epäkohtia. Vastapuolella haastattelussa seisoi Hannukainen Mining Oy:n hankejohtaja Jaana Koivumaa.
Ramm-Schmidt toi uutisessa esille huolensa ksantaatin, vaahdotukseen käytettävän kemikaalin, valtavasta määrästä. Ksantaattia kuluisi Hannukaiseen suunnitellussa prosessissa kuusi kertaa enemmän kuin missään muussa kaivosprosessissa Suomessa.
Kyseinen kemikaali on vesistöön päästessään haitallinen Muonionjoen lohelle ja lohen ravintoeliöille – Ramm-Schmidtiä lainaten, supermyrkkyä kaloille.
Hannukainen Mining oli luvuista eri mieltä ja Yle teki 4. syyskuuta oikaisun, jossa ksantaatin määrä viilattiin kuusinkertaisesta huomattavasti pienemmäksi, kaksinkertaiseksi.
Seuraavaksi oli Ramm-Schmidtin vuoro olla eri mieltä, ja parin päivän päästä Yle oikaisi oikaisuaan: Ilmoitettu määrä on noin kaksinkertainen verrattuna Suomen suurimman kaivoksen, Kevitsan lupahakemukseen, mutta määrä on noin kuusinkertainen, jos sitä verrataan Kevitsan vuoden 2016 ksantaattien käyttöön. Eli todellisuuteen.
Jos Ylen uutisointi ei vielä tarpeeksi kuvasta hankkeen monimutkaisuutta ja vaikeutta, on hyvä huomata, että lupapäätösten tekoa on palloteltu AVIssa jo vuosia. Hannukainen Mining on korjaillut puutteita pitkin matkaa, mutta aina edessä on uusi kuoppa ja kuulemiskierros.
Pelottavinta on, että vaikka viranomaisilta ei tunnu löytyvän viisautta ratkoa asiaa, Kolarin kunnassa ollaan sitä mieltä, että kunnanvaltuustolla on rahkeet päättää vielä tänä syksynä kaivosalueen kaavasta.
Olisipa tässä lupaprosessien luvatussa maassa olemassa vielä yksi prosessi: sellainen, joka varmistaisi, että päättäjät todella tietäisivät, mistä ovat päättämässä.
Milloin se on se ruska? Joko on ruska? Onko puissa ruskaa? Onko maaruska nyt? Kauanko sitä ruskaa kestää? Onko ruska jo lopuillaan? Joko ruska on ohi? Löydänköhän enää mistään ruskaa?
Mihin muuhun Lapin vuodenaikaan kiteytyisikään yhtä paljon odotusta? No, joulu on tietysti oma lukunsa, mutta sen odotus koskee lähinnä lapsia.
Ruskavuodet eivät ole veljiä keskenään, mutta joka vuosi ruska on upea – joko vähän pidemmän aikaa tai vähän lyhyemmän aikaa. Ajoita siinä sitten lomasi juuri ruskalle.
Ruska on myös jotain sellaista, mitä on turha edes yrittää selittää henkilölle, joka ei ole sitä kokenut. Itsekin hämmästyn ruskan värien voimasta yhä uudelleen, viimeksi eilen, kun ajoin Kolarin suunnasta kohti Äkäslompoloa. Tiedättekö sen mutkan, jossa Ylläksentie kulkee aivan Äkäsjoen tuntumassa? Kohdan, jossa Kuerlinkat laskevat jokeen?
Keltainen oli niin keltaista, ettei parhaallakaan kuvankäsittelyohjelmalla saa aikaan yhtä komeasti ylisaturoitunutta väripalettia.
Tänä vuonna Ylläksen ruska alkoi olla parhaimmillaan syyskuun toisella viikolla, juuri tätä lehteä työstäessämme. Kun ruska on ohi, syksy jatkuu. Aina on hyvä vuodenaika nauttia luonnosta.
Satu Renko
Ylläksellä 13.9.2018
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.