Iina Haatainen pulahti Luosujärvessä Rönölän saunavuorolla.
Pitää muistaa hengittää. Neuvo toistuu jokaisessa testiin valitussa saunassa, kun saunojat valmistautuvat pulahtamaan avantoon. Juuri avantomahdollisuus on saanut monet hakeutumaan yleiselle saunavuorolle.
− Tulimme avannon vuoksi. Meillä on mökissäkin sauna, sanovat Aurora Estaten saunasta Ylläsjärvellä tavoitetut espoolaiset Anna Hakamäki, Lauri Kauppinen, Minna-Maija Sillanpää ja Eero Virtanen. Maskulaiset Heli ja Rami Tyrjy sekä Nea ja Werneri Kastikainen jakavat näkemyksen.
Erityisesti avannon perään Ylläksellä on kyselty jo vuosien ajan. Yksityisiä saunavuoroja on ollut tarjolla aikaisempinakin talvina, mutta nyt ensimmäistä kertaa pulahtamaan ja löylyihin pääsee kohtuuhinnalla silloinkin, jos kuluja ei ole jakamassa isoa seuruetta.
Lauri Kauppinen, Anna Hakamäki ja Minna-Maija Sillanpää ovat tottuneita avantouimareita. He viihtyvät tovin Aurora Estaten avannossa.
Virkistävää, Nea ja Werneri Kastikainen tuumasivat kastautumisesta Aurora Estaten avantoon.
Aurora Estaten saunavuorolla on keskiviikkoiltapäivänä täyttä. Joka tiistai, keskiviikko ja torstai järjestettävälle sekasaunavuorolle mahtuu kerrallaan kymmenen saunojaa.
− Vuorot ovat olleet todella suosittuja, ja välillä olemme järjestäneet niitä myös perjantaisin, kertoo yrittäjä Heidi Seikkula.
Hänen mukaansa yleisillä saunavuoroilla käy lomalaisten lisäksi myös paikallisia asukkaita. 20 euron hintaan pääsee kahdeksi tunniksi saunomaan, avantoon ja ulkoporealtaaseen. Kymmenen hengen joukkomme vuorottelee jouhevasti näiden välillä: Kun osa istuu sähkösaunan lauteilla, toiset rentoutuvat poreissa. Välillä kipaistaan avantoon.
Anna Hakamäki ja Lauri Kauppinen ovat tottuneita avantouimareita, ja he käyvät tavallisesti kylmässä vedessä viikoittain. Parhaimmillaan Lauri viihtyy kylmässä vedessä neljä minuuttia kerrallaan.
− Silloin siitä saa parhaimman hyödyn, hän kertoo.
Saunavuorolla on mukana myös lähes ensikertalainen avannossa kävijä. Edellisviikolla Levillä Ounasjoessa pulahtanut Rami Tyrjy jäi kerrasta koukkuun.
− Seitsemän kertaa! hän kertoo lopuksi tämänkertaisten pulahdusten määrän.
Kahden tunnin saunavuorolla ei tule kiirettä. Aikaa on sekä löylyttelyyn, poreissa lillumiseen että pieneen rauhoittumiseen saunan yhteydessä olevassa viihtyisässä tuvassa.
Keskiviikko on saunapäivä myös 35 kilometrin päässä Aakenuspirtillä. Aakenusjoen varrella sijaitsevassa entisessä savottakämpässä järjestetään silloin joogatunteja sekä miehille että naisille. Kun naiset joogaavat, miehet saunovat ja päinvastoin.
− Tämä on uusi juttu tälle kaudelle, tätä on paljon kyselty, kertoo Aakenuspirtin yrittäjä Marja Köngäs.
Ennen naisten saunaa Aakenuspirtillä joogataan.
Aakenuspirtin avanto on joessa. Marja Köngäs tukee tikkaita Erika Tonterin käydessä avannossa. Hanna Tonteri odottelee vuoroaan.
Ennen korona-aikaa hän järjesti latukahvilanakin toimivalla pirtillä joogaa viikoittain. Saunaa taas on voinut vuokrata yksityiskäyttöön aikaisemminkin. Yleiset saunavuorot sen sijaan ovat uutta, ja myös joogavuorot tekivät tälle kaudelle paluun vuosien tauon jälkeen.
− Joka toinen viikko on astangajoogaa ja joka toinen viikko yinjoogaa, Köngäs kertoo.
Mahdollista on osallistua vain joko joogaan (25 euroa) tai saunaan (20 euroa).
Latukahvilan pöydät ja penkit on työnnetty sivuun, kun levitämme joogamatot ja viltit savottakämpän lattialle. Tänään vuorossa on astangajoogaa. Tunnelma pirtissä on kodikas ja jo itsessään rauhoittava. Joogaohjaajana pitkään työskennellyt Marja ohjeistaa ryhmäämme tottuneesti. Kipeät lihakset nauttivat päästessään töihin ja rentoutuessaan pitkiin venytyksiin.
Puolentoista tunnin joogavuoron jälkeen on saunan aika. Kipitämme polkua puulämmitteiselle saunalle, jonne ainoastaan saunaan osallistuvat Erika ja Hanna Tonteri ovat jo ehtineet kantaa sangoilla vettä läheisestä avannosta.
− Ajatus oli osallistua myös joogaan, mutta 32 kilometrin hiihto Äkäslompolosta veikin sen verran aikaa, että emme joogaan ehtineet, he kertovat.
Marja Köngäs neuvoo käytännön asiat saunasta ja avannosta: Kuumaa vettä on padassa eikä kiukaan pesään tarvitse lisätä puita. Avantoon mennessä yhden on hyvä pitää kiinni tikkaista.
Puusaunan löylyt ovat kipakan makeat. Pehmeä lämpö ja saunan hämäryys ovat tuudittaa uneen, mutta äiti ja tytär Tonteri lähtevät rohkeasti kohti avantoa. Juuri avantomahdollisuus on houkutellut heidät tänne saunomaan.
Erika laskeutuu tyynesti veteen, viipyy tovin ja kohottautuu ylös. Käy ilmi, että hänkin on tottunut avantouimari.
Saunan jälkeen pukeudumme ja nautimme vielä saunajuomat savottakämpän puolella. Marja kertoilee paikan historiasta. Vielä olisi puolen tunnin ajomatka takaisin kämpille. Klassista musiikkia soimaan matkan ajaksi, joku vinkkaa.
− Se on hyvä siirtymä takaisin arkeen.
Aakenuspirtin tavoin Rönölässä Luosun kylässä luotetaan joogan, saunan ja avannon toimivaan kokonaisuuteen. Täällä jooga- ja saunavuoro on mahdollista ostaa vain pakettina 40 euron hintaan.
− Joulukuusta lähtien näitä on järjestetty torstaisin. Välillä vuoroja on ollut kolmekin päivää kohden, ne ovat olleet niin suosittuja, kertoo Rönölän yrittäjä Anne Lehtovuori.
Jooga−sauna-yhdistelmää kokeiltiin ensimmäisen kerran jo viime syksynä ruskan aikaan. Ohjaajana silloin ja koko talven ajan on toiminut Aava Laplandin joogayrittäjä Anu Laine.
− Vuorolla käyvät eniten lomalaiset, mutta on meillä vakiokävijöitäkin, hän kertoo.
Pönttöuunissa rätisee tuli, kun asetumme joogamatoillemme. Tänään luvassa olisi rauhallista ja lempeää joogaa. Jäsenet ojentuvat pitkiin venytyksiin, ja loppurentoutuksen aikana olen vaipua uneen. Tunnin lopuksi siemailemme pakuriteetä ja herkuttelemme pienillä leivoksilla.
Espoolaiset Iina Haatainen ja Esko Hukari ovat tulleet paikalle ainutlaatuisen kokemuksen houkuttelemina.
− Hirveän hyvää tekee laskemisen päälle, kun lihakset ovat aivan jumissa, Esko kehuu joogaa.
− Rentouttava yhdistelmä, kun ensin saa lihakset venyteltyä ja sitten pääsee vielä saunaan ja avantoon, Iina pohtii.
Rönölän savottasauna lämpiää puilla. Joogaohjaaja Anu Laine huolehtii vieraista myös saunassa.
Puusaunan lauteilla on hyvin tilaa kuuden hengen ryhmällemme. Ohjaaja-Anu asettuu lauteiden ja kiukaan väliin heittämään löylyä. Samalla hän kertoilee paikan historiasta savottakämppänä.
Avannossa käydään vuorotellen, kahden tai kolmen hengen ryhmissä. Iina aikoo avantoon toista kertaa elämässään ja on luvannut, että tapahtuman saisi ikuistaa kuviin.
− Muista leveä hymy! Anu huikkaa kohti avantoa lähtevälle Iinalle.
Varmoin ottein Iina laskeutuu avantoon. Pulahdus on pikainen, ja sitten vuoro on siirretty toimittajalle.
− Minä voin pitää kameraa, Esko sanoo.
Vesi nappaa kiinni ihosta, kun varovasti astun askelma askelmalta syvemmälle. Muista hengitys, kertaan mielessäni, kun kylmä on ottaa vallan. Pulahduksen jälkeen kehoa kihelmöi ja pistelee.
Vielä hetkeksi saunan lämpöön ja sitten kuulostelemaan tehorentoutuksen vaikutuksia. Seuraavana yönä nukuttaisi hyvin, kokeneet avannossa kävijät ovat luvanneet.
----------------------------------
Sauna on suomalaisille tuttu juttu, ja maastamme löytyy yli kolme miljoonaa saunaa. Sauna onkin otettu myyntivaltiksi, kun Suomea markkinoidaan ulkomaalaisille matkailijoille.
− Sauna erottaa meidät siitä, mitä muissa maissa on tarjolla. Sitä hyödynnetään markkinoinnissa, kertoo pr- ja mediamanageri Eevakaisa Mölsä Visit Finlandista.
Hänen mukaansa ’sauna’ on kaikkein suosituin hakusana Suomea matkailukohteena markkinoivan Visit Finlandin nettisivuilla.
− Kiinnostus saunaa kohtaan kasvoi, kun Unesco lisäsi sen muutama vuosi sitten aineettoman kulttuuriperinnön luetteloonsa. Kaikki hyvinvointiin liittyvä on tällä hetkellä matkailutrendeissä muutenkin nosteessa.
Mölsän mukaan saunamahdollisuuksia tarjotaan aina Suomessa vieraileville vaikuttaja- ja mediaryhmille.
− Jos ei ole kokemusta yleisestä saunasta, ei välttämättä pääse kunnolla sisään suomalaisuuteen. Suomalaisethan puhuvat saunassa, ja se on ainoita paikkoja maailmassa, mihin ei tuoda puhelinta.
Erityisesti Japanissa on Mölsän mukaan meneillään varsinainen saunabuumi. Nyt, kun yleiset saunavuorot ovat rantautuneet Ylläkselle, voisiko tunturikylissä seuraavaksi tavoitella kotimaisten vieraiden lisäksi ulkomaalaisia saunojia?
− Saunasta saa helposti tarinaa. Matkailijan näkökulmasta kyseessä on uudenlainen kokemus uudessa kohteessa, Mölsä vinkkaa.
Lue myös: Lauteilla tunturin laella
Saunaan ja avantoon myös täällä:
Yleisiä saunavuoroja tarjoavien paikkojen lisäksi Ylläksellä pääsee saunomaan ja toisinaan myös avantoon yksityiskäyttöön vuokrattavissa saunoissa. Tällaisia ovat ainakin Äkäslompolossa sijaitsevat Ylläksen Yöpuun ja Seitahotellin saunat.
Pelkästään avantoon pääsee Luosussa aina Luosujärven rantakahvilan aukioloaikoina viiden euron hintaan.
Erilaisia saunoja puolestaan voi testailla Muonion Jerisjärven rannalla Arctic Sauna World -saunamaailmassa sekä Lapland Hotel Saagassa Ylläsjärvellä.
Retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Näytä lisää
Ylläksen palvelut Katso miltä palveluita Ylläksellä on auki tällä hetkellä, hae palveluita sijainnin mukaan
Ylläksen retkivinkit Katso mihin Ylläksellä ja lähistöllä kannatta suunnata retkeilemään. Parhaat vinkit ja ohjeet jokaiselle vuodenajalle
Ylläksen bussiyhteydet Katso lentokenttäbussien, junabussien ja skibussinaikataulut kätevästi Kuukkelista.
Ylläksen sää Katso sääennuste tälle päivälle tai tulevalle viikolle kätevästi Kuukkelin sivuilta ja lue samalla lisää artikkeleita Ylläksen säästä.