Kuukkeli pähkinänkuoressa:
Ylläksen ystävien ikioma lehti, joka on kiinnostunut kaikesta Ylläksen ympärillä tapahtuvasta kuten lintukaimansakin. Kuukkeli on poliittisesti riippumaton matkailun äänenkannattaja.

Perustettu: 1989 – perustajat Timo Luoto ja Paavo Vänninen
Nykyinen kustantaja: Luova Media Oy
Mediakortti
Koko: tabloid, 280 x 400 mm
Painopinta-ala: 260 x 368 mm
Sivuja: 28–40
Painos: 11 000–17 000
Sisältö: hauska ja mielenkiintoinen

Yhteystiedot:
Lehontie 2 A 1, 95970 Äkäslompolo
016 569 567
toimitus@kuukkeli.com

Lyhyesti Kuukkelista:
Paitsi ihmisystävällinen varislintu, Kuukkeli on vuonna 1989 perustettu (1. numero ilmestyi 18.3.1989), Ylläksellä toimitettu, matkailijoille suunnattu tabloidikokoinen lehti, jota myös paikalliset lukevat innokkaasti. Se ilmestyy 19 kertaa vuodessa, keväällä viikoittain, muulloin harvemmin – matkailusesonkien mukaan. Kuukkelia jaetaan Kolarissa, Ylläksellä, Kittilässä ja Muoniossa sekä muutamassa Ylläksen matkan varrelle sijoittuvassa paikassa. Jakelupisteitä on lähes 100. Lehdellä on myös noin 2 200 tilaajaa, jotka saavat jokaisen numeron suoraan kotiinsa. Kuukkeli on varmin keino tavoittaa Tunturi-Lapissa vuosittain käyvät sadattuhannet matkailijat.

Pähkinänkuori avattuna:

Komealta kalskahtavan nimen ja yrityksen taustalta löytyy seuraava tarina.

– Meillä oli ylitorniolaisen Paavo Vännisen kanssa yhteinen painotalo Kahtapuolta Oy. Perustimme Santa Claus Mediaksen, kun suunnittelimme julkaista Rovaniemelle lentäville briteille lentokentällä jaettavaa englanninkielistä lehteä. Se jäi suunnitteluasteelle, lehden ja yrityksen perustaja Timo Luoto muisteli, kun hän tutki historian ensimmäistä Kuukkelia 20-vuotisjutun kunniaksi.

Kun Paavo oli pääsääntöisesti Ylitorniolla ja Timo Ylläksellä tai Kolarissa, huomasivat yhtiökumppanit, että on parasta vaihtaa osakkeita päittäin. Paavolle jäi Kahtapuolta Oy ja Timolle Santa Claus Medias.
Kun brittilehti jäi toteutumatta, keksi Timo lenkillään lehden, joka alkaisi ilmestyä Ylläksellä.

Aivan pystymetsästä ei Kuukkeli lähtenyt liikkeelle, vaikka vanhojen metsien asukki onkin. Timo oli tehnyt seitsemän vuotta oman toimittajatyönsä ohessa syksyisin ilmestynyttä Ylläksen Uutisia.
Timon letkeä tyyli iski lukijoiden hermoon ja moni halusi lukea lehteä kotonaankin. Heille Timo lähetti lehden viiden markan maksua vastaan.
Vuonna 1992 yritys siirtyi Timon omistuksesta Kari Kaulaselle, joka oli tullut Timon avuksi pari vuotta aikaisemmin.

– Alkuvaiheessa tuo minulle entuudestaan aivan outo työ tuntui niin vaikealta, että kuvittelin jaksavani sitä korkeintaan viisi vuotta. Toisin kävi. Taito kehittyi, ja tietokoneet tulivat helpottamaan tekemistä. Lukijat ottivat lehden hyvin vastaan ja yritykset ilmaisivat tyytyväisyytensä ostamalla mainostilaa vuodesta toiseen, Kari Kaulanen muisteli numerossa 1/2004.

Siinä kerrottiin kaupasta, jossa 87,5 % osakkeista siirtyi kolme vuotta yhtiön toimitusjohtajana ja lehden päätoimittajana toimineelle Eero Vapalle. Hän tuli yhtiöön töihin vuoden 1998 lopussa lähes yhtä pystymetsästä kuin Karikin. Karille jäi yksi osake ja hänen pojalleen toinen.

Uusi omistaja sanoi yrittävänsä pysyä edellisten tekijöiden luomalla linjalla: kun lehti kiinnostaa lukijoita, saavat ilmoittajat rahoilleen parhaan vastineen ja toimitus pysyy taloudellisesti vakaalla pohjalla.
Letkeälle tyylille pysyttiin niin uskollisena, että yhtiön nimikin jätettiin omistajanvaihdokseen yhteydessä muuttamatta, vaikka siinä on kirjoitusvirhe ja se olisi ollut helppo korjata muutosilmoitusten yhteydessä. Latinantaitajat saavat nauttia osaamisestaan, muut saavat kysellä heiltä tai opiskella kieltä.

Vuonna 2010 Eero Vapa osti loputkin osakkeet. Tarkemmin sanottuna yhtiö, jolla oli rahaa enemmän kuin pääomistajallaan, osti muut osakkeet. Lopputulos oli sama, eli Eero Vapa omisti yhtiön sen jälkeen yksin.

Vuoden 2013 kesäkuu toi muutoksen. Omistaja antoi potkut tutulle päätoimittajalle, Eero Vapalle, ja hänen tilalleen tuli lehteen kesällä 2012 toimittajaksi palkattu Satu Renko. Tutun kaavan mukaan päätoimittaja päätyi lopulta omistajaksi. Satu Renko perusti vuoden 2016 lokakuussa Luova Media Oy:n ja osti Santa Claus Mediasin liiketoiminnan.  Tammikuusta 2017 lähtien Luova Media on jatkanut Kuukkelin ja sen englannin- ja saksankielisten sisarlehtien, Ylläs Timesien, kustantamista.

Kun vuosia kuluu, tarina saa varmasti jatkoa.