Pihkavoiteesta apua iho-ongelmiin
Kansanperinteestä on tunnetusti löydettävissä monia nykypäiväänkin sopivia asioita. Eräs tällainen on Repolar Oy:n kehittämä kuusenpihkasalva.
Kolarin terveyskeskuksesta noin viisi vuotta sitten käyntiin lähtenyt tutkimus on osoittanut pihkasta valmistettavan salvan auttavan niin patikoinnissa syntyviin hiertymiin, psoriasiksikseen, tulehtuneisiin haavoihin kuin moniin muihinkin ihoongelmiin.
Pihkan keräyksestä ja jalostamisesta Kolarissa huolehtiva Kyösti Vanha kertoo pihkasalvan historian ulottuvan aina muinaiseen Egyptiin saakka.
- Egyptiläiset käyttivät pihkaa muun muassa palovammoihin ja Suomessa vanhakansa teki hoitavaa voidetta sekoittamalla pihkaa kermaan ja voihin. Alkunsa pihkavoiteen tutkimus sai siitä, kun Repolar Oy:n perustaneet Aarno Sipponen, Jouni Lohi ja Janne Jokinen olivat lääkäreinä Kolarissa. He kokeilivat erään hoitajan ehdotuksesta perinteistä pihkavoidetta potilaiden makuuhaavoihin. Kun voiteen huomattiin auttavan, niin sitä lähdettiin kehittämään eteenpäin.
Apteekkitavaraa
Kymmenen prosenttia lappilaista pihkaa ja yhdeksänkymmentä prosenttia formaloitua salvaa sisältävää Abilar -pihkasalvaa on saatavissa ainoastaan apteekeista, joissa 20 gramman tuubi maksaa 18-20 euroa.
Pihkasalva on reseptivapaa tuote. Suomen lääkelaitoksen mukaan Abilar on ensimmäinen suomalainen luonnontuote joka on läpäissyt lääkelaitoksen testit ja saanut CE -hyväksynnän. Kotimaan lisäksi Abilarin myyntilupa kattaa kaikki Euroopan maat.
Vaikka pihkaa on tutkittu paljon, niin aivan tarkoin ei vielä tiedetä mitkä komponentit pihkassa ovat paranemista edistäviä tekijöitä. Tutkimus tältä osin jatkuu edelleen.
- Ihmisen kohdalla on sama tilanne kuin puunkin kohdalla. Jos puuhun tulee haava, niin se tuottaa pihkaa bakteerien ja sienien estämiseksi. Salva on herättänyt kovasti kiinnostusta sekä kotimaassa että ulkomailla. Se, miksi salvan markkinoille saanti on kestänyt suhteellisen pitkään johtuu siitä, että tutkimus- ja kehitystyötä on tehty muun työn ohessa, Vanha kertoo.
Valmistus
Tällä hetkellä Kolarissa pihkan keräämisestä huolehtii kolme kerääjää. Jos salvan markkinat avautuvat hyvin, ei Kyösti Vanha sulje pois ajatusta lisätyövoiman palkkaamisesta.
- Pihkan kerääminen on luvanvaraista toimintaa. Ensimmäiset pihkat keräsimme 3-4 vuotta sitten. Pihkan tulee olla nimenomaan kuusenpihkaa. Tiedän, että METLA on tutkinut jonkin verran myös männynpihkaa, mutta me haluamme pitää kiinni perinteistä, Kyösti muistuttaa ja jatkaa:
- Kolarissa valmistetun raakaaineen toimitamme Sipooseen lääketehtaaseen tuubitettavaksi ja pakattavaksi.
Eräs merkittävä syy pihkasalvan myyntiluvan saamiselle on ollut laaja tutkimustyö sekä patentoitu valmistusprosessi. Toisin kuin kansanperinteessä, me emme kuumenna pihkaa, sillä lämmittäessä on vaarana, että siitä irtoaa myös tervaa, hän huomauttaa.
Pelkosenniemen mummo
Minkälaista palautetta tekijät ovat sitten voiteesta saaneet? Kyösti Vanha kertoo eräänä iltana Pelkosenniemeltä saamastaan puhelusta.
- Eräs mummo soitti ja sanoi, että salvaa pitää saada lisää. Hän oli käyttänyt sitä kolme päivää pahaan psoriasikseen ja Abilar oli auttanut. Hän olisi halunnut tehdä puhelintilauksen, mutta en voinut muuta kuin kehottaa hakemaan salvaa apteekista.
Kyöstin mukaan nyt markkinoille tulleen pihkasalvan ympärille on tarkoitus kehittää pihkaa pohjaraaka-aineena sisältävä kokonainen tuoteperhe.