Lumikylä löysi muotonsa
Ylläs Safarit on rakentanut Lainiolle Lumikylän jo monena vuonna. Tämänvuotinen versio on lähellä tekijöiden alkuperäistä tavoitetta.
Lämpimän ja kostean säärintaman lähestyminen saa Lainiojoen rantamaiseman peittymään hienoon sumuun, joka tarttuu kaikkialle ja koristaa varsinkin lehtipuut komealla kuurakerroksella. Sumuvaipan keskeltä tulee esiin Lainio Krouvin alue, jossa Lumikylän päälinna ja ympäröivät veistokset hallitsevat tienoota. Pihalla kuuluu iloisia lasten ääniä, kun he pulkkailevat veistosten liukumäissä, ja linnan suuaukosta tulee ja menee kulkijoita.
Kokotavoite saavutettu
- Tämä on lähellä sitä haavekuvaa lumilinnasta, joka meillä oli aloittaessamme neljä vuotta sitten, Rami Kurtakko Ylläs Safareilta toteaa tyytyväisenä.
Aikaisempiin linnoihin verrattuna nykyisessä on enemmän sisätilaa.
- Meillä ei ole linnassa ulkotilaa juuri lainkaan, vaan kaikki on suojaisaa, katettua tilaa. Nyt meidän ei tarvitse luoda satanutta lunta pois eikä korjailla tuulen kuluttamia paikkoja, Rami luettelee ratkaisun etuja.
Hyvällä hevosella on helppo ajaa, mutta sitä on vaikea valjastaa, sanotaan sananlaskussa ja se pitää paikkaansa myös Lainion Lumikylän kohdalla.
- Tähän on käytetty 20 000 kuutiota tykkilunta, Rami Kurtakko mitoittaa urakkaa.
Työtunteja ei ole taidettu laskea, mutta lopputuloskin on sen mukainen. Lumilinnaan sisälle mennyt joutuu vähän aikaa miettimään mitä käytävää myöten sieltä löytää pois.
- Meidän tavoitteemme olikin saada asiakkaalle juuri tuollainen suuruuden mielikuva.
Vaikka ulkokuori alkaa olla oikeassa kuosissa, eivät tekijät ole laittamassa laakereille lepäämään, vaan jatkossa panostetaan lisää sisätiloihin.
Hotelli vetää
Lainion Lumikylä keskittyy joulunpyhiin asti palvelemaan brittiläisiä sopimusasiakkaitaan, jotka Lumikylässä käynnin lisäksi osallistuvat Lainiolla moottorikelkka, husky- ja porosafareille.
Joulun jälkeen asiakaskunta vaihtuu ja tärkeimmäksi tuotteeksi tulevat lumihotelliyöpymiset. Linnasta löytyy useita huoneita ja sviitti.
- Tänä talvena yöpymisiä on jo mukavasti, Rami kertoo.
Tämä tarkoittaa saman verran asiakkaita, sillä hotelliin ei myydä useamman yön paketteja. Asiakkaat ovat edelleen pääsääntöisesti ulkomaisia, kansakunta vain muuttuu, ja keskieurooppalaiset valtaavat paikan.
- Lumihotellissa meillä on sesonki hiihtolomaviikkojen alkuun. Sen jälkeen hotelleissa kotimaisten asiakkaiden määrä nousee ja ulkomaalaiset jäävät vähemmistöön.
Oppimista löytyy vielä
Tämänkertainen lumikylä on jo neljäs, ja tekijöillä rakennustyö alkaa onnistua jo rutiinilla, mutta aina löytyy uusia innovaatioita.
- Tuo Santa’s Gift Shopin katto on tehty uudella tekniikalla, jossa on käytetty vettä ja hienoa lumipölyä. Se on kuin jäätä eikä se painu koko keväänä, Rami Kurtakko esittelee uutta ja onnistunutta tekniikkaa.
- Lumitykillä suoraan muotille ampumalla se ei onnistunut, hän jatkaa.
Oman mietintänsä aiheutti myös sää. Viikon mittaisen hyvän talven jälkeen ilma lämpeni 30 astetta, ja parin viikon lämmin jakso viivytti rakentamista ja vaati lisälumetuksen.
- Pääsimme rakentamaan Lumikylää vasta 13.11. Onneksi lämminjakso ei sulattanut Lainiojoen jäätä, vaan se oli edelleen yli 20 senttimetriä vahvaa ja saimme tehdyksi kalusteet.
Lopuksi luonto armahti rakentajia ja kunnon lumisade kuorrutti kakun juuri ennen kuin moottorikelkka- , poro- ja koirareiteille jouduttiin laittamaan keinolunta.
Skoteille kelpaa
Lumilinnassa on sisällä viikonlopun viimeinen, noin 160 hengen ryhmä, ja isosta ravintolasalista löytyy skotlantilainen seitsenhenkinen Macklen perhe kuuman kaakaon ääreltä.
- Sanokaa toimittajalle, että teillä on vodkaa lämmikkeenä, Felim Mackle naurattaa vaimoaan ja lapsiaan.
Macklen koko perhe on tullut Lainiolle Levin hotelli K5:sta.
- Ei koko perhe, vaan koiramme jäi kotiin Skotlantiin, Felim tarkentaa ja kertoo, että koiran nimi on jotain epämääräistä skottien murteella ja englanniksi Red.
Macklen perheen matkan syy on sama kuin suurimmalla osalla brittiläisiä lapsiperheitä. Lumi, talvi, safarit ja Lappi ovat tärkeitä, mutta voiton vie joulupukin tapaaminen. Lumikylässä käynti pääsee myös lähes pukin rinnalle.
- Amazing castle, kehuu porukan puhemies, joka tekee toimittajan kanssa lopuksi vaihtokaupan.
Palkkioksi haastattelusta, Felim saa tietää, että väri red on suomeksi punainen.
- Tästä lähtien Redillä on uusi nimi, Punainen, hän opettaa lapsiaan.
Ja se värihän sopii näin joulun aikaan.