Pölyt pois hartioilta – talveen uudella ilmeellä

Ylläksellä pureuduttiin brändin ytimeen ja luotiin uusi ilme, joka kuvaa paremmin sitä, mitä Ylläs on: aito ja aktiivinen seitsemän tunturin luontomatkailualue. Vanhaa slogania ei kuopattu täysin, sillä Ylläs on yhä ykkönen, nyt vain pehmeämmin ja luontoarvoja korostaen – luonnollisesti. Mikä kaikki muuttui ja miksi, siitä kertoo Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma.

Janne-Juhani läväyttää läppärinsä kannen auki, nappaa datatykin päälle ja marssittaa valkokankaalle somekanavien feedejä. Ylläksen uusi ilme on saanut huomiota.

– 90 prosenttia Facebook-kommenteista on positiivia. Teimme myös Instassa kyselyn, että mitä tykkäätte, ja 500 vastaajasta 96 prosenttia tykkäsi, hän luettelee.

Melkein kymppi, mutta ei ihan?

– 100 prosenttia ei ole edes tavoiteltava tila. Haluamme herättää tunteita ja keskustelua.

Ja niitähän somessa aina herää: ”Millähän mittarilla tuo Ylläs on kalkuloitu muka Suomen ykköseksi. Taas yksi slogan, joka ei kerro mitään. Levi on ykkönen. Ruma logo.”

Logon kauneutta tai rumuutta kukin voi makustella, mutta sloganin totuudenmukaisuuden takana Janne-Juhani seisoo hievahtamatta.

– Kellään muulla matkakohteella Suomessa ei ole ympärillään seitsemää tunturia. Reitit kansallispuistoon ja infra puiston sisällä ovat omaa luokkaansa. Oli laji mikä tahansa, Ylläksellä luontoon on helppo päästä. Nämä ovat meidän myyntivalttimme, ja slogan perustuu tosiasioihin.

Vanhan Ylläs on ykkönen -sloganin Janne-Juhani kehuu hyvin ajan hammasta kestäneeksi, mutta toteaa sen nykyvalossa hieman liian machomaiseksi ja enemmänkin perinteiseen hiihtokeskukseen ja latuverkostoon viittaavaksi.

– Laskettelukeskukset ovat kiistatta tärkeitä houkuttelevuustekijöitä, mutta haluaako mikään alue olla enää nykyään ”pelkästään” hiihtokeskus? Ylläs on ympärivuotinen ja kehittyvä matkailukeskus, aito lappilainen elämyskeskus.

Janne-Juhani korostaa, ettei sloganin ole tarkoitus mittoa keskusten paremmuutta.

– Tunturi-Lapin suuri valtti on matkailukeskusten toisiaan täydentävä palvelutarjonta. Kittilän lentokenttä on ehdoton etu meille, samoin se, että meillä on saman lentokentän välittömässä läheisyydessä kaksi erilaista kohdetta, Levi ja Ylläs.

Pohjana palaute

Vaikka uusi tunnus huokuu tasapainoisuutta, uuden ilmeen työstäminen on yleensä melkoista vatulointia mielipiteiden ja makujen viidakossa.

Vanha logo ehti palvella pari vuosikymmentä, mutta sen tarkkaa ikää ei tunnu muistavan enää kukaan. Hyppy uuteen ei ollut hetken mielijohde. Uudistuksen pohjalla on useampi vuosi sitten laadittu markkinointistrategia ja strategiatyön yhteydessä tehty kuluttajatutkimus.

– Palautteista kävi ilmi, että Ylläksen vahvuudet tunnistettiin, mutta Ylläksen brändiä pidettiin pölyttyneenä ja passiivisena. Markkinointistrategia oli todella hyvä pohja uudistamistyölle. Veimme työn päätökseen, konkretiaan.

Logo suunniteltiin rovaniemeläisessä mainostoimisto Puistossa, jonka kanssa Visit Ylläs aloitti yhteistyön reilu vuosi sitten. Uudistuksen ajankohtaa Janne-Juhani pitää erinomaisena.

– Me olemme hyvässä paikassa tällä hetkellä. Monet isot trendit tukevat sitä, mitä Ylläs on.

Seuraavaksi netti

Kun yksi projekti on saatettu päätökseen, on aika aloittaa uusi. Seuraavaksi on vuorossa Ylläksen verkkosivujen uudistaminen. Ilmeuudistuksen yhteydessä sivut saivat jo pienen faceliftin, mutta kaipaavat yhä työtä isommalla kädellä.

– Nyt paneudumme siihen, miten sivusto toimii ja palvelee kuluttajia. Tämän kauden aikana pitää saada kipukohdat selvitettyä ja seuraavan kauden aikana katsomme, millä konstein pystymme tarjoamaan parempaa käyttäjäkokemusta.

Satu Renko

 


Kampanja pääkaupunki- seudulla, Ylläs näkyy bussien kyljissä

Maanantaina 30. lokakuuta Ylläksen uusi ilme soluttautui Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle. Pääkaupunkiseudun bussinkylkiteippauksissa nähdään paitsi uusi logo ja slogan, myös pieniä muistutuksia siitä, miksi juuri Ylläs kannattaa valita matkakohteeksi: kansallispuiston rauha, maailman puhtain ilma, aidot lappilaiset kylät, seitsemän tunturia, Suomen pisin rinne ja kahdeksan vuodenaikaa.

KILPAILU – OTA KUVA JA OSALLISTU!
Koska me emme pääse lähtemään etelään, nappaa sinä kännykkäkuva kamppisbussista ja lähetä toimitukseen (toimitus@kuukkeli.com). Kaikkien kuvan lähettäneiden kesken arvotaan vuosikerta Kuukkeli-lehteä! Hauskimmat kuvat julkaistaan seuraavassa Kuukkelissa eli luovuutta on lupa käyttää. Kisan deadline on perjantaina 17. marraskuuta.