Kurkottaako kuuseen?

Kolarin kunta on käynnistänyt uuden hankkeen: Valoisten kesäöiden ja keskiyönauringon kasvattamaa Sinulle – liiketoimintamallin konseptointi.

Monimutkaisesta nimestään huolimatta hankkeen sisältö on pelkistettynä hyvinkin yksinkertainen: luonnontuotteet on pop, lähiruoka rock. Nousujohteinen trendi luo paineita tuotantoon ja vientiin, mutta miten kiikuttaa se kaikki muodin harjalla heiluva hyvä maailmalle.

Yksi hankkeen ajatuksista on luoda esimerkiksi matkailusta leipänsä tienaavalle lisäelinkeino luonnontuotteiden keräämisestä ja myymisestä. Kompastuskiviä ovat tähän saakka olleet työvoima, tuotantoprosessit ja logistiikka – toisin sanoen koko ketju.

Kun kaupassa itse kukin päivittelee (myös minä) marjojen hintoja, on muistettava, että meillä aivan jokaisella on se vaihtoehto, että otamme ämpärin kauniiseen käteemme, kiskomme saappaat jalkaan ja lähdemme marjametsään tai hillasuolle.

Kun etsii viidettä päivää hillapaikkaa, huomaa, mistä hinta muodostuu.

Itse en niin hillasta välitä, mutta mustikoita kerään joka syksy. Joka kerta, kun palaan metsästä, minulla on mustikoiden lisäksi umpeen muurautuneet korvakäytävät ja luonnon omalla botoxilla täytetyt silmäkulmat. Kiitos mäkärien ja polttiaisten.

Tiedän siis, mistä marjan hinta tulee. Etenkin sellaisen marjan, joka on poimittu käsin. Mutta sitä en tiedä, miksi kotimainen luonnontuoteala ei kaikessa trendikkyydessään lyö itseään läpi maailmalla.

Kolarin luonnontuotehankkeessa selvitetään, millä volyymillä meidän täällä on mahdollista vastata paikalliseen ja maailmalta tulevaan kysyntään. Samalla mallinnetaan konsepti, jonka avulla voidaan vastata luonnontuotteiden tuotantoon liittyvään haasteeseen.

Kun Reino Hämeenniemi kirjoitti kolumnissaan (LK 21.8.), että Pohjois-Amerikan pensasmustikan viljely on sata kertaa suurempaa kuin meidän metsämustikan kaupallinen poiminta, ja että merien tuolla puolen valtio tukee maailmanlaajuista markkinointia kymmenillä miljoonilla dollareilla, jäin miettimään, kuinka Kolari, Suomen Lappi tai edes koko Suomi pystyisi vastaamaan maailmalta kumpuaviin kysynnän haasteisiin.

Kolarissa hankkeen kokonaisbudjetti on 245 176 euroa, eikä se kata vain mustikkaa, vaan koko luonnontuotealan.

Hanke puolustaa kuitenkin paikkaansa, eikä sen ole tarkoituskaan tehdä yksinään autuaaksi tai omin voimin nostaa globaalia markkinaa uudelle tasolle.

Kun Lapin luonnontuotteet on määritelty, verkosto toimiva, yhteistyö kattavaa ja osaaminen kohdillaan, on ponnahduslauta rakennettu.

Vaikka Suomen Lappi ei luonnontuotteillaan raivaisikaan tietään aivan kansainvälisiin kärkikarkeloihin saakka, matkailun vinkkelistä mielikuva Suomen Lapista maailman superimpana superfood-alueena ei olisi lainkaan kehno ajatus. Sitähän tämä tutkitusti on.

Ken kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa -sanonta saattaa olla tässä kohdin aivan toimiva – kuusenkerkkä onkin jo vähän out, josko katajasta syntyisi uusi hitti. Aihe on esillä 1. syyskuuta Levillä, kun kokonainen päivä pyhitetään keskustelulle, jonka keskiössä on Lapin luonnontuoteala.

Luontoa lääkkeeksi

Jos selkä ei taivu poimimiseen, luonnon terveysvaikutuksia voi imeä itseensä ihan vain olemalla luonnossa.

Suomi 100 -vuoden Luonnon päivät ja Helsingin kaupunki haastoivat toukokuussa työnantajat viemään työntekijänsä tunniksi luontoon. Helsingin kaupunki perusteli aloitettaan luonnon hyvinvointivaikutuksilla.

Meillä Kuukkelissa töitä tehdään luonnossa varmasti yliannostukseen saakka.

Viime viikolla yhdistin työn ja vapaan, kun piipahdin Kilpisjärvellä. Lehtien kuskaamisen lisäksi pääsin huiputtamaan Saanan ja Pikku-Mallan sekä kävelemään halki Mallan luonnonpuiston.

Saanalla jututin kahta kulkijaa. Nelivuotias tyttö kipusi kovalla tohinalla kohti huippua. Iäkkäämpi herrasmies puolestaan kiersi Saanan juurella luontopolkua ja kertoi, kuinka täyttää kolmen päivän päästä 79 vuotta. Luonto sopii lääkkeenä kaikille. Liiallisesta käytöstä voi  toki seurata sivuvaikutuksia, kuten kiire saada Kuukkeli painoon.

Ruskan myötä olemme kasvattaneet muutamalla kappaleella jakelupisteitämme. Kuukkelia saa nyt myös Muonion Harrinivasta ja Kilpisjärveltä kahdestakin paikkaa. Pidä Kuukkeli mukana reissukäänteissäsi!

Satu Renko
Ylläksellä 24.8.2017