Kierroksella Kittilän kultakaivoksella

– No niin, oliko täällä bussissa kaksi toimittajaa? Näyttäkääpä naamanne, että tunnistan teidät. Seuraatte sitten minua koko ajan, ettekä katoa minnekään, työsuojelupäällikkö Teemu Pitkänen Agnico Eaglesta veistelee kaivoskierroksen aluksi.

Olemme hypänneet bussiin Kittilän liikuntahallilta, jossa on Agnico Eaglen 60-vuotisjuhlat ja vuotuinen avoimien ovien päivä. Bussi on ääriään myöten täynnä, kuten kaikki muutkin päivän kiertoajelut.

Kuski ajaa autonsa vajaan puolen tunnin matkan Kittilän keskustasta Kiistalan kylään. Juuri ennen kultakaivosta ohitetaan kaksi lehmätilaa. Käännymme vasemmalle, kohti portteja, joista suihkuaa vesi.

– Poroja sanotaan tyhmiksi, mutta kyllä ne niin viisaita ovat, että vaikka mitä teemme, ne pääsevät alueelle. Vesisuihku on ainoa, mikä pitää ne poissa, Pitkänen kertoo.

Bussi pysähtyy, toimittajat varustetaan suojavaatteilla ja kierros voi alkaa. Tavan tallaajat pääsevät bussista ulos vain kaivoskonttorilla ja avolouhoksen näköalapaikalla, toimittajille suodaan mahdollisuus kuvata vesienkäsittelylaitosta ja altaita.

Joku bussin etuosassa kysyy taannoisesta vesialtaan vuodosta. Pitkänen pyytää kuskia pysäyttämään bussin.

– Tässä oikealla on se oja, josta vuoto huomattiin. Vesitaseen ylläpito on haasteellista. Kaivosalue on kuin luonnon muokkaama malja. Tänne valuu kaikki sadevesikin.

Ojaan vuotanut vesi pumpattiin takaisin altaaseen eikä vahinkoa päässyt syntymään.

– Vuoto oli pieni, mutta kyllä se säikäytti. Miettikää, mitä on etsiä tuon kokoisesta altaasta vuotokohtaa. Vuotokohta löytyi kovan työn tuloksena.

Altaat ja vesi ovat näkyvin elementti kaivoksella. Kultaa kaivetaan maan alla. Maan alaista reittiä on syntynyt jo 80 kilometriä ja lisää tulee 12–13 kilometriä vuodessa. Lopullinen tunnelimääräarvio on 200 kilometriä.

Kaivaminen aloitettiin maan pinnalta. Siitä on muistona avolouhos, jonka ison maljan koko on 600 metriä x 500 metriä. Jos takana (etelässä) oleva jatko lasketaan mukaan, koko on noin 900 metriä x 500 metriä.

– Työ aloitettiin avolouhoksesta, koska siinä esiintymä oli lähellä pintaa. Sen jälkeen siirryimme maan alle. Kuopppaa ei voi täyttää, koska sen alla risteilee kaivauksia.

Kun työt siirtyivät maan alle, pölyäminen loppui.

Seisomme montun reunalla, näköalapaikalla. Osa kierroksen osallistujista ottaa selfieitä.

– Kanadassa on muutettu avolouhos laskettelukeskukseksi, Pitkänen muistelee.

Johtajan pakeille

Kierroksen jälkeen tapaan  Mikko Korteniemen, joka on työskennellyt Kittilän kaivoksen johtajana vuodesta 2015.

Mitä mieltä hän on Ylläksellä vellovasta kaivoskeskustelusta tai siitä, voiko näitä kahta kaivosta verrata keskenään?

– Tiedän, että Kolarissa on ristiriitoja. Meillä Kittilässä yhteiselo toimii. Tietty avoimuus on oltava ja ihmisten on tiedettävä, mitä teemme. Sitähän tämäkin tilaisuus on, Korteniemi sanoo ja viittaa avoimien ovien päivään.

Kittilässä keskusteluiden keskiöön ovat nousseet kaivoksen elinkaari, paljonko kaivosyhtiö pystyy tuomaan hyvinvointia kuntaan ja tietenkin ympäristöasiat.

– Kuinka hyvin siis hoidamme oman leiviskämme, Korteniemi tiivistää.

Vertailemaan hän ei lähde.

– En tunne Hannukaisen hanketta enkä siksi voi vertailla niitä. Kaikki kaivokset ovat tietyiltä osin erilaisia, malmiot ovat erilaisia ja prosessit erilaisia, mutta on myös yhteisiä rajapintoja.

Kittilän kaivoksella työskentelee 17 kolarilaista.

Kierroksella ei päässyt kaivosrakennusten sisätiloihin tai maan alle.

Satu Renko

Kuvia kaivoskierrokselta

Kuvat ovat siinä järjestyksessä, jossa kierros eteni. Kuvien luvaton käyttö kielletty.

Työsuojelupäällikkö Teemu Pitkänen kertoi bussikierroksella kaivoksen toiminnasta.
Työsuojelupäällikkö Teemu Pitkänen kertoi bussikierroksella kaivoksen toiminnasta.

 

kittila001
Rikastamo.

 

Kultaa kaivetaan maan alla. Tässä suuaukko louhokseen, jolla on nyt mittaa noin 80 kilometriä.
Kultaa kaivetaan maan alla. Tässä suuaukko maanalaisen kaivoksen tunneliverkkoon, jolla on nyt mittaa noin 80 kilometriä.

 

Poroja on vaikea pitää poissa kaivosalueelta. Kun ne pääsevät sisään, niitä on mahdoton saada ulos.
Poroja on vaikea pitää poissa kaivosalueelta. Kun ne pääsevät sisään, niitä on hyvin vaikea ajaa ulos.

 

Vesienkäsittelylaitos.
Vesienkäsittelylaitos.

 

Kipsisakka-allasta.
Kipsisakka-allasta.

 

kittila007

 

kittila008
Jaloitteluhetki kaivoskonttorilla.

 

kittila009
Hirvaita kaivoskonttorin parkkipaikalla. Taustalla rikastamo.

 

avolouhos. Sittemmin työt ovat siirtyneet maan alle. Ylläksen lähelle, Hannukaisen kylään, suunnitellussa kaivoksessa kaivettaisiin rautamalmia kahdesta avolouhoksesta. Kun Kittilän monttu (kuvassa näkyvä louhos) on halkaisijaltaan noin 500 metriä x 600 metriä, Hannukaisen louhoksen pituus olisi 2500 metriä ja leveys 1500 metriä ja Kuervitikon louhoksen mitat noin 1150 x 700 metriä. Hannukaisissa tehdään parhaillaan koeräjäytyksiä.
Kittilän kaivoksen avolouhos, taustalla rikastamo. Sittemmin työt ovat siirtyneet maan alle. Ylläksen lähelle, Hannukaisen kylään, suunnitellussa kaivoksessa kaivettaisiin rautamalmia kahdesta avolouhoksesta. Kun Kittilän monttu (kuvassa näkyvä louhos) on halkaisijaltaan noin 500 metriä x 600 metriä, Hannukaisen louhoksen pituus olisi 2500 metriä ja leveys 1500 metriä ja Kuervitikon louhoksen mitat noin 1150 x 700 metriä. Hannukaisissa tehdään parhaillaan koeräjäytyksiä.

 

kittila011

 

kittila013

 

kittila014