Kuvia ja kertomuksia Ylläksen kesätapahtumista

Ylläksen kesä pursuilee tapahtumia. Alkukesän aikana on muun muassa poljettu, rullahiihdetty, uitu, ajettu romurallia ja ihasteltu kunnan kylien omaa näyttämötaidetta. Jottei paperinen Kuukkeli olisi täyttynyt pelkistä menneistä tapahtumista, teimmekin tällä kertaa koosteen vain verkkosivujemme puolelle.

Kurkkaa myös, mitä Ylläksellä tapahtuu loppukesän aikana.


pilkit1_1417

Rautujärvellä pilkittiin 15. heinäkuuta

Rautujärvellä, Hannukaisen tuntumassa, järjestettiin lauantaina 15. heinäkuuta kaikkien aikojen ensimmäiset kesäpilkit.
Kilpailuun osallistui 20 kalastajaa, mutta osallistumismaksun maksoi kannatuksen vuoksi ja arvontavoiton toivossa kaikkiaan 65 henkeä. Pääpalkintona oli läskipyörä, ja sen voitti 6,25 kilon kirjolohella vantaalainen Markus Halonen. Voittajakalan lisäksi kisassa saatiin myös yksi siika.
– Kilpailu sujui ihan mahtavasti. Lauttarivistö asettui hyvin paikoilleen ja sitä siirrettiin kalastajien toiveesta kerran rannemmalle. Tapahtuma pidetään myös ensi vuonna, mutta silloin pilkitään vain yhtenä päivänä, ilman karsintoja, Kolarin vesialueen osakaskunnan yhteyshenkilö ja Rautujärven kesäpilkkien ideanikkari Onni Hyttinen kertoo.
– Kesän aikana pidämme pilkkiviikonloppuja. Niiden päivämäärät eivät ole vielä tiedossa, mutta ne selviävät Rautujärven Facebook-sivuilta. Sponsoreille ja palkintojen lahjoittajille suuret kiitokset.
Kaikki kisassa käytetyt pilkkilautat nimettiin sponsoreidensa mukaan ja niillä pilkkineet päätyivät lautoille arvonnan perusteella.
Kuukkeli-lautalla kolme tuntia pilkkinyt forssalainen Markku Nokela jäi kilpailussa ilman kalaa, mutta voitti arvonnoissa ensiapulaukun.
Ylläksen mökillään kesää viettänyt lomalainen kertoo löytäneensä tapahtuman Kuukkelin sivuilta.
– Lomalla pitää aina keksiä jotain tekemistä ja nyt oli helppoa, kun jotkut muut olivat keksineet sitä puolestani. Kilpailu oli hyvin järjestetty ja lautat olivat tukevia, Markku kehuu.
– Olen käynyt Rautujärvellä virvelöimässä ja oletin, että olisin saanut kilpailussa jotain. Tarjosin kaloille monenlaisia pilkkejä ja syöttejä. Minulla oli kolme vapaa valmiiksi laitettuna, jotta ei tarvitse sitoa vieheitä vesillä ollessa.
– Pilkkivehkeet olen hankkinut siltä varalta, että tulee käytyä pilkkimässä siikaa. Olen pilkkinyt Turun saaristossa kesäisin ahvenia. Jos olen ensi kesänä täällä kilpailujen aikaan, voin hyvinkin osallistua uudestaan.

Jukka Rajala

pilkit2_1417
Kuukkelin sponsoroimalla pilkkilautalla kalastanut forssalainen Markku Nokela piti tapahtumaa mukavana ja hyvin järjestettynä.

Hullun Polkasu 2017 -tapahtumaan osallistui Tonnin polokasu -joukkue. Keskellä Heikki Mäkelä, vetovastuussa Aki Kauppinen ja peränpitäjänä Pertti Hämäläinen.
Hullun Polkasu 2017 -tapahtumaan osallistui Tonnin polokasu -joukkue. Keskellä Heikki Mäkelä, vetovastuussa Aki Kauppinen ja peränpitäjänä Pertti Hämäläinen.

Hullun Polkasussa ajettiin myös Tonnin polokasu

Jounin Kaupalta Äkäslompolosta polkaistiin jälleen Jäämerelle Hullun Polkaisu -tapahtumassa. Nelipäiväinen pyöräretki päättyi Norjan Altaan.
Mukana oli tänä vuonna Heikki Mäkelä, joka kavereineen oli järjestänyt Hullun Polkasun yhteyteen oman tapahtumansa. Tonnin polokasu Jäämerelle -pyöräretki alkoi jo viikkoa aiemmin Perhosta, josta nelihenkinen tiimi polki Äkäslompoloon osallistuakseen myös Hullun Polkaisuun.
– Halusin lähteä Norjaan, mutta näkövammani takia en pääse Jäämeren rannalle itse autolla ajamalla. Vaihtoehdoiksi jäivät kävely ja pyöräily, joista valitsin jälkimmäisen, hän totesi.
Pyörätempauksen tarkoituksena on tuoda samalla esille vammaisten yrittäjyyttä ja sen mahdollisuuksia. Mäkelä toimii itse maatalousyrittäjänä.
– Usein kysytään, mitä vamman vuoksi ei voi tehdä. Minä ajattelen, että miten sen voi tehdä vammasta huolimatta. Pahimmat rajoitteet ovat usein omien korvien välissä.
Näköaisti on miehellä sen verran rajoittunut, että liikennemerkkejä hän ei erota, mutta kavereiden avulla homma sujuu.
– Näen edessä ajavan kaverin selän ja se riittää. Matkanteko on tuntunut tähän mennessä hyvältä. Ylläksen Maisematien ylitys oli kyllä kovin haaste, sen polkeminen tuntui kovemmalta palalta kuin sitä edeltävät 600 kilometriä, hän lohkaisee.
Tuhat kilometriä täyttyy Jäämerellä.
Hullun Polkasuun ehti tänä vuonna muitakin näkövammaisia.
– Saimme kannustusta yllättävältä taholta. Moottoripyöräporukka toi meille Iron Butt Association Finland ry:n tunnustuslaatan. Sellaisen saa motoristi, joka ajaa moottoripyörällään todistettavasti tuhannen mailin matkan. Otimme laatan vastaan suurella kunnioituksella, Mäkelä kertoo. (toim. huom. iron butt=rautaperse)
Mäkelä paljastaa että takapuolta ja muutakin kroppaa on treenattu talvesta lähtien. Ilman sitä reissusta ei ehkä olisi selvitty näin hyvin.
– Kyllä me melkoisia rautaperseitä ollaan, kun tänne asti päästiin. Jos on haaveita, ne kannattaa toteuttaa, eikä sitten vanhana miettiä, mitä ei toteuttanut.

Petra Kannisto


Jokkis1417
Kolarin Juvakaisen moottoriurheiluradalla kisaili heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Jokamiesluokan yleisen sarjan SM-tittelistä 150 kuskia. Vuosittain Jokkiksen SM-kilpailuissa käyvät Sari ja Mika Koskinen sekä Anders ja Karita Granvik antavat täydet pisteet Kolarin Moottorikerholle kilpailujen järjestämisestä.

Pohjanmaalta Jokkiskisoihin

Kaustislaiset Mika ja Sari Koskinen sekä teerijärviläiset Anders ja Karita Granvik ottivat heinäkuun ensimmäisen viikonlopun lapsivapaaksi ja ajoivat 550 kilometriä Kolarin Juvakaiseen seuraamaan Jokkiksen SM-kilpailuja.
Täydeltä taivaalta paistanut aurinko, radalla kisaamassa olleet kaverit, onnistuneet järjestelyt, toisena selostajana toimineen Jarkko Ylläsjärven viljelemä paikallinen murre ja yleinen tunnelma saivat pohjalaiset kehumaan tapahtumaa varauksetta.
– Ne, jotka eivät lähteneet tänne, saavat harmitella itsekseen. Olemme kiertäneet SM-kisoja vuodesta 1997. Nähdyksi on tullut monenlaisia kilpailuja. Sen perusteella voimme sanoa Kolarin kisojen olevan täydelliset, Anders Granvik vakuuttaa.
Äkäslompolosta löytyneeseen vuokramökkiin viikonlopuksi majoittuneet rallin ystävät eivät sulje pois mahdollisuutta tulla Ylläkselle ja Kolariin jatkossakin. Yksi heidän tulevaisuuden matkoistaan voisi hyvinkin liittyä Kolarin Moottorikerhon järjestämiin jokkiksen juhannusajoihin.
– Äkäslompolosta järjestetty bussikuljetus on hieno juttu ja majapaikan tilat ovat aivan mahtavat, lomalaiset hehkuttavat ja kertovat osallistuvansa myös Äkäshotellissa pidettävään illanviettoon.
Kaikkiaan Juvakaisella kisaili Jokamiesluokan yleisen sarjan SM-tittelistä 150 kuskia, joista paikallisia oli 23. Parhaiten kolarilaisista pärjäsi Juha Lantto, joka ajoi itsensä kokonaistuloksissa sijalle 13.
Lauantain katsojamäärä oli 2 000 henkeä ja sunnuntain loppukilpailuja seurasi 2 500 katsojaa.
Kolarin Moottorikerhon puheenjohtaja Juha-Pekka Pasma arvioi kaikkinensa hyvin sujuneen kilpailun yleisömäärään vaikuttaneen hyvän tunnelman lisäksi myös koko viikonlopun jatkuneet aurinkoiset kelit.
– Taloudellisesti tapahtuma kannatti, mikä tarkoittaa, että pääsemme lyhentämään radan rakentamisesta tulleita velkoja, Juha-Pekka heittää.
– Uskon, että tulemme lähivuosina hakemaan myös muita arvokisoja, joista yksi voisi olla Jokkiksen SM-liigan finaali. Muutaman vuoden päästä olisi mahdollista hakea myös nuorten tai naisten SM-kilpailuja. Juhannusajoja on tarkoitus saada kasvatettua niin, että saisimme väkeä tulemaan muualtakin kuin lähiseudulta.
– SM-kilpailujen valvoja Mika Soininen sanoi, että meidän kilpailumme oli yksi parhaiten järjestetyistä kisoista, joissa hän on ollut. Sehän kyllä lämmitti mieltä. Iso kiitos kaikille talkoilemassa olleille.

Jukka Rajala


Swimrun1_1417

Midnight Sun Swimrun tuplasi osallistujamääränsä

Tänä kesänä toista kertaa Ylläksellä järjestetty uinti- ja juoksukilpailu Midnight Sun Swimrun onnistui odotetusti.
30,4 kilometrin ja 19,8 kilometrin mittaisille kilpailuradoille suuntasi kaikkiaan 24 paria, kun viime vuonna kilpailijoiden määrä oli puolet pienempi.
Suomen lisäksi kisassa olivat edustettuina muun muassa Australia, Ruotsi, Kanada ja Venäjä.
Tapahtuman järjestäjänä toimivan Midnight Sun Swimrun ry:n näkökulmasta kilpailu sujui hyvin, vaikka yksi pareista keskeyttikin henkilökohtaisista syistä ja kaksi paria jouduttiin diskaamaan, koska he eksyivät reitiltä.
– He olivat menneet ohi yhdestä risteyksestä ja uineet väärän pätkän, mutta eivät olleet diskauksesta juuri moksiskaan, Midnight Sun Swimrun ry:n Markus Rask kertoo.
– Sunnuntain brunssilla saimme osallistujilta ainoastaan kiitosta. Tapahtumaa voi aina kehittää, mutta radat osoittautuivat sen verran hyviksi, ettei niitä ole tarvetta muuttaa. Jatkossa olisi tarkoitus tarjota myös jotain lajiin liittyvää leiritystä. Haemme asian tiimoilta yhteistyökumppaneita.
– Viitteellisen aikataulutuksen ansiosta Midnight Sun Swimrunia on melko helppo seurata.
Jounin Kaupalta startanneen ja kaupan rantaan päättyneen kilpailun radat kulkivat Äkäslompolon kylän lisäksi Kellostapulilla, Kesänkitunturilla ja Iso Kaupinjärvellä.
Pitkän radan uintiosuuksien kokonaismatkaksi kertyi 4,6 kilometriä ja lyhemmän radan 4,1 kilometriä. Molemmilla radoilla kisailtiin nais-, mies- ja sekajoukkueissa. Palkintoina kilpailussa oli muun muassa lahjakortteja, majoituspaketteja ja Garminin tavaraa.
Lyhyen radan miesten sarjan voittajiksi selviytyi Helsingin triathlon seuraa edustaneet Jarkko Koivunen ja Mika Taberman ajalla 3,16,18 tuntia.
Kaverukset olivat lähteneet matkaan seikkailun halusta ja innosta nähdä ensimmäistä kertaa kesäinen Lappi. Molemmille Ylläs oli ennestään tuttu talvelta.
– Luonto oli kertakaikkisen hieno, eikä hyttysiäkään ollut haitaksi asti. Vaikka nyttenkin ehti seurata jonkin verran ympäristöä, olisi ollut mukavaa, jos olisimme voineet mennä rauhallisemmin ja tarkkailla maastoa, Mika Taberman kertoo.
– Jarkko on osallistunut aiemmin kolmesti Swimrun kisoihin, mutta minä olin nyt mukana ensimmäistä kertaa. Päälajinamme on triathlon, ja sitä varten oma harjoitteluni on ollut perheenlisäyksestä johtuen tänä kesänä 5–6 viikkotunnin luokkaa ja Jarkolla 10–20 tuntia.
Kuusi vuotta triathlonia harrastanut Mika Taberman kertoo lajin olevan hyvää vastapainoa työlle, ja että se tuo samanhenkisiä kaveruksia, hyvää oloa ja elämyksiä.
Midnight Sun Swimrun -reitin haastavimmiksi kohdiksi hän muistelee kokeneensa suo-osuudet ja poluttoman umpimetsän.
– Lämpötilaeroista johtunut kylmyys konkretisoitui seitsemän kilometrin juoksun jälkeen Kesänkijärven uintiosuudella. Veden lämpötila oli tuolloin arviolta alle 12 astetta, Mika toteaa.
– Järjestelyt Ylläksellä olivat erinomaiset. Kilpailun jälkeinen sauna ja ruokailu olivat suoranainen kirsikka kakun päälle. Tulevia vuosia ajatellen toivoisin, että perjantaille olisi ruokailu tai muu yhteistapaaminen. Se antaisi mahdollisuuden fiilistellä kisaa pidempään.
Midnight Sun Swimrun 2017 -tulokset on nähtävissä tapahtuman nettisivuilta osoitteessa midnightsunswimrun.com.

Jukka Rajala

Helsingin triathlon seuraa edustaneen Team Heltrin Jarkko Koivunen ja Mika Taberman osallistuivat Midnight Sun Swimruniin seikkailumielellä ja halusta nähdä kesäinen Lappi.
Helsinki Triathlon -seuraa edustaneen Team Heltrin Jarkko Koivunen ja Mika Taberman osallistuivat Midnight Sun Swimruniin seikkailumielellä ja halusta nähdä kesäinen Lappi.