Äkäslompolon kyläverkon asennustyöt alkavat 26. kesäkuuta

Äkäslompolon kyläverkon ensimmäinen kaapelikuorma on saapunut kylään.

Verkko-osuuskunta Ylläksen Laajakaistan (VYLK) EU- ja kansallista tukea saaneen Tiedonvirtaa tunturista – kyläverkko Äkäslompoloon -hankkeen varsinaiset kaapeleiden asennustyöt alkavat juhannuksen jälkeisenä maanantaina.

Tunkkauksella alkuun

Ensimmäisenä kyläkuvaan ilmestyvät rakennettujen teiden alitusputkituksia tekevät koneyksiköt. Alitukset on tehtävä ensin, jotta varsinaiset kaapeleita maahan auraavat koneet voivat tehdä työnsä jouhevasti ilman hidastavia keskeytyksiä.

Kyläverkon ”hermokeskus” on Äkäslompolon alakoulun tiloissa, ja isoja syöttökaapeleita aletaan vetää sieltä Tiurajärventien laitaa sekä etelän että pohjoisen suuntaan.

Kun koneyksiköitä on useampia, voidaan kaapeleita vetää heti alussa myös muualla, suunnitelluista jakamopaikoista eteenpäin.

Tonteilla liittymäasiat kuntoon

Äkäslompolon kyläverkossa talokaapelin kaivannon teko tontin reunalta ulkoseinälle asennettavan ulkopäätekotelon luo kuuluu liittyjän vastuulle. Moni haluaisi antaa työn syöttökaapeleiden kaivuu-urakan tekevän urakoitsijan tehtäväksi, mutta valitettavasti se ei onnistu.

– Aurausaikataulu on niin tiukka, että meidän täytyy keskittyä päälinjojen tekoon. Talolinjoja voisimme tehdä vasta sen työn jälkeen, mutta silloin eletään jo syksyä, kaivuu-urakoitsijan, Aappo Laitinen Ky:n, puolesta aloituskatselmuksia Äkäslompolossa tekemässä käynyt Ari Laitinen totesi.

Kulunut talvi yöpakkasineen jatkui kesäkuulle asti, ja töitä estävä routa on sulanut hitaasti. Nyt valittu töiden aloituspäivä on viimeinen, johon mennessä aloitetun urakan pääurakoitsija Eltel Networks Pohjoinen Oy on lupautunut saattamaan loppuun 1. joulukuuta 2017 mennessä.

Liittymien määrä lähestyy 350 kappaleen rajaa, joten niiden teko hidastaisi liityntäverkon tekoa todella merkittävästi.

Osuuskunta suositteleekin turvautumaan lapiointiin tai alueen omiin koneurakoitsijoihin, joilta löytyy isoa kaapelikonetta paremmin tonteille sopivia konetyyppejä.

Paikka ja linja tärkeimpiä

Kun liityntäverkkoa rakentava koneyksikkö miehineen tulee liittyjän tontin kohdalle, ottavat tekijät kyseiseen kiinteistöön vedettävän kaapelin pois aurasta ja kääntävät sen kaivantoa myöten kiinteistön ulkoseinälle ulkopäätekotelon kohdalle, mittaavat mukaan työvaran ja katkaisevat kaapelin, joka jää odottamaan myöhemmin alueella kiertäviä hitsaajia, jotka asentavat ulkopäätekotelon, hitsaavat maakaapelin kuituun liittimen, tarkistavat yhteyden kyläkeskukselle ja liittävät sisäänmenokuidun kanssa, jos sisäänmenokuitu on kuljetettu sisätiloista valmiiksi.

Kun kaapelikaivantoon tulee pintaan metalliarmeerattu varoitusnauha, ei kaivantoa kannata peittää aivan kokonaan, vaikka siihen olisi asennettu suojaputki vetonaruineen valmiiksi.

Suojaputki ei ole kuitenkaan pakollinen. Kaivannon syvyydeksi suositellaan ainakin 30–40 senttimetriä. Vastuu tonttikaapelin kunnosta on tontin omistajalla.

Jos kaivanto ei jostain syystä ole valmiina, mitoitetaan kaapeli merkittyä kaivantolinjaa myöten. Jos sitä eikä ulkopäätekotelon paikkaakaan ole merkitty tai lähetetty ohjekuvia, kaapeli mitoitetaan lyhyintä reittiä ulkoseinälle ja kiepitetään tontin nurkalle.

Vielä pääsee mukaan

Vaikka työt alkavat, liittyminen on vielä mahdollista – mutta kiire on. Hinta nousee merkittävästi tai liittyminen saattaa olla jopa mahdotonta, jos kaapelin asennuskone ehtii ohittaa liittymää haluavan tontin. Liittymähalukkuudesta kannattaa ilmoittaa lähettämällä tiedot osuuskunnalle sähköpostilla osoitteeseen osk.vyl@gmail.com tai postilla osoitteeseen Lemmenlaaksontie 4, 95970 Äkäslompolo. Osuuskunta suosittelee kiireen takia sähköpostia.

Eero Vapa