Terveisiä Kellostapulilta, maastossa on märkää

Aurinko hellii Yllästä ja lämpömittari keikkuu yli 20 plussa-asteessa, mutta tänä keväänä polut antavat odottaa sulamistaan.

Koska minulle sataa tiuhaan kyselyitä siitä, minne pääsee kuivin jaloin, käväisin tarkistamassa, miltä Kellostapulilla näyttää. Jätin auton Ihmisen Ringin eteen. Suunnitelmanani oli hölkötellä polkuja pitkin Varkaanlammelle ja siitä Kellostapulin huipulle, mutta jo 30 metrin jälkeen – eli kun olin päässyt parkkipaikalta polulle – totesin, että tästä tuleekin metsärämpimistä. Polku oli lähes kauttaaltaan 15 senttisen lumikerroksen alla.

Metsässä pystyi kiertelemään lumiläimäreitä, mutta kuivin jaloin ei selvinnyt sielläkään. Jätin Varkaanlammen väliin ja oikaisin suoraan pusikon läpi alas pitkospuille. Myös pitkoksilla oli paksu lumikerros. Sinnikkäästi päätin jatkaa huipulle. Märät lenkkarit helpottivat helteessä. Kun pääsin vanhan, jo puretun tulistelupaikan ohi, loppumatka olikin melko kuivaa. Muutama lumisempi pätkä tuli vastaan, mutta ne olivat helposti kierrettävissä.

Kellostapulin huipulta tiirailin lähituntureiden lumitilannetta. Kesänkitunturi oli jotakuinkin lumeton, mutta huipulle vievä reitti, Pirunkuru, oli vielä lumessa. Ylläksellä huristeli moottorikelkka. Keskisenlaen ja Kellostapulin välisen kurun pitkokset olivat paikoittain isojen lumialueiden peitossa.

Lähituntureille siis pääsee suhteellisen helposti, jos vain on halua ja oikeanlaiset varusteet. Kannattaa varautua hyvillä lenkkareilla, jotka eivät hätkähdä kastumista. Jos haluaa päästä kuivin jaloin, suosittelen saappaita. Silloin tosin kannattaa ottaa reppuun matkaan kevyemmät lenkkarit, jotta ylös huipulle on mukavampi kiivetä.

Kuukkeli toivottaa hauskoja kesäkuun alun retkiä!

Satu Renko

 

Polku Ihmisen Ringin edestä kohti Varkaanlampea.
Polku Ihmisen Ringin edestä kohti Varkaanlampea.

 

Alkumatkasta ei voinut täysin välttää lumessa tarpomista.
Alkumatkasta ei voinut täysin välttää lumessa tarpomista.

 

Lähellä vanhaa tulistelupaikkaa pitkospuilla oli vielä jonkin verran lunta. Kävin myös alempana kurkkaamassa ja siellä tuli isommat kinokset vastaan. Jos helteet jatkuvat, pitkokset ovat parissa päivässä sulat - varjopaikoissa saattaa kestää pidempään.
Pitkospuilla oli vielä jonkin verran lunta. Kävin myös alempana kurkkaamassa ja siellä tulivat vielä isommat kinokset vastaan. Jos helteet jatkuvat, pitkokset ovat parissa päivässä sulat – varjopaikoissa saattaa kestää pidempään.

 

Lopussa kiitos seisoo. Puolessa tunnissa ja pienellä vaivalla pääsi näin upeisiin maisemiin. Vasemmalla Äkäslompolo, keskellä Kesänkijärvi ja sen takana kohoaa Kesänkitunturi.
Lopussa kiitos seisoo. Puolessa tunnissa ja pienellä vaivalla pääsi näin upeisiin maisemiin. Vasemmalla Äkäslompolo, keskellä Kesänkijärvi ja sen takana Kesänkitunturi.