Pulmuset ovat kevään airut

Valkea lintuparvi on tuttu näky loppukeväästä Ylläkselläkin. Pulmuset ovat muuttomatkallaan kohti tuntureilta paljastuvia pälviä, joista ne varaavat itselleen pesäpaikan. Mustanmeren pohjoispuolella talvehtivat pulmuset saapuvat Ylläksen korkeudelle kelien lämmetessä, joskus jo helmikuussa, mutta tänä keväänä niitä on nähty vasta huhtikuussa.

Pulmusparven voi nähdä asutuksen tuntumassa etsimässä ruokaa joskus vain muutamia päiviä, toisinaan muutamia viikkoja. Ylläksellä osa niistä on jo perillä lähellä pesimäpaikkojaan tuntureilla. Pääosa parvista jatkaa kuitenkin vielä pohjoisemmaksi, kun vaihtelevat säät sallivat matkanteon.

Pulmusparvi lentää Pallas-Yllästunturin kansallispuiston tunnuksessakin.

Kuvien pulmuset on kuvattu Äkäslompolossa 21. huhtikuuta.

Petra Kannisto

Pulmunen2