Kalasääksen pesä tuhottiin Ylläslompololla – talkoolaiset pystyttivät uuden pikavauhtia

– Kävimme huoltokäynnillä sääksen pesällä 19. huhtikuuta, jolloin huomasimme, että pesätolppa oli sahattu nurin käsisahalla. Paikalla oli kelkan jäljet, lintuharrastaja Tapani Rantahalvari kertoo.

Ylläslompolon tuntumassa sijaitsevalla pesällä on pesinyt kalasääksipariskunta parina edellisenä vuonna.

– Pesälle oli tarkoitus asentaa kamera tällä viikolla, mutta jouduimmekin kutsumaan paikalle poliisin ja rakentamaan pesän pikavauhtia uudelleen.

Kalasääkset ovat jo muuttomatkalla kohti tuttuja pesintäpaikkojaan. Ylläslompolon pesään pariskuntaa odotetaan toukokuun alkupuolella, säistä riippuen.

Rantahalvari keräsi tuhotyön havaitsemisen jälkeen parissa päivässä kokoon talkooporukan, joka pystytti uuden pesän päivässä.

– Saimme Kolarin kunnalta tolpat ja tampparin avuksi pystytykseen. Ilman niitä työ ei olisi onnistunut. Kesällä pystyttäminen on mahdotonta, sillä pesä on keskellä märkää jänkää.

Rantahalvari kertoo pesän tuhoamisen aiheuttaneen Facebookissa melkoisen kohun.

– Kittilän poliisi ottaa vastaan vihjeitä tapahtumasta.

Sääksen pesän tolppien pystytykseen tarvittiin tamppari- ja miesvoimia. Taustalla siintää Ylläs.
Sääksen pesän tolppien pystytykseen tarvittiin tamppari- ja miesvoimia. Taustalla siintää Ylläs.

Kalasääksi syö kalaa

Ylläslompolon sääksenpesä rakennettiin 18 vuotta sitten Kolarin kunnan ja silloisen ympäristökeskuksen ja Sääksisäätiön tuella.

– Sääksisäätiö on perustettu aikanaan sääksien suojelua varten. Niiden pesäpaikat olivat vähissä, sillä vanhat metsät ovat kaikkialla vähentyneet. Nykyään tilanne on parempi, kiitos keinopesien, rengastaja Heikki Kainulainen kertoo.

Haukkoihin kuuluva sääksi pesii korkean vanhan puun latvaan, jossa pitää olla vahva latva ja hyvä näkyvyys ympäristöön. Lisäksi lähistöllä pitää olla kalaisia vesistöjä.

Etelä-Suomessa käytännössä kaikki sääkset pesivät ihmisten rakentamissa pesissä.

– Sääksi kalastaa vähintään kymmenen kilometrin säteellä pesältään. Sama pari pesii usein samassa pesässä vuodesta toiseen. Poikaset seuraavat niitä kotiseudulleen muuttomatkoilla. Viisivuotiaina ne tulevat sukukypsiksi ja asettuvat pesimään usein lähelle synnyinseutujaan.

Kalasääksi syö nimensä mukaisesti vain kalaa, joten siitä ei ole harmia esimerkiksi poroille.

– Kalanviljelylaitokset houkuttelevat sääksiä ruokailemaan, ja valitettavasti Etelä-Euroopassa niitä ammutaan muuttomatkoilla sen vuoksi, Kainulainen kertoo.

Sääksi pesii saman puolison kanssa, kunnes toinen menehtyy. Vanhin seurattu sääksi on elänyt 41-vuotiaaksi. Pareja on  Suomessa toista tuhatta.

Kainulainen on rengastanut sääksiä, ja lintuja on varustettu myös satelliittilähettimin.

– Muonio–Kittilä-alueella pesi yksi satelliittisääksi, joka ehti tehdä yhden reissun Mosambikiin ennen kuin katosi, Kainulainen kertoo.

Heikki Kainulainen ja Tapani Rantahalvari
Heikki Kainulainen ja Tapani Rantahalvari

Seuraa sääksiä kameroista

Pohjois-Afrikassa talvehtivan kalasääksen mieltymys kalanviljelylaitoksiin on käännetty Taivalkoskella nähtävyydeksi.

– Siellä on kalanviljelylaitoksella kamera, josta voi seurata, kun sääkset nappavaat kalaa. Paikka on myös luontovalokuvaajien suosiossa, Voitto Pulkkinen Oulusta kertoo.

Hän sai kymmenen vuotta sitten idean kameran asentamisesta pesille, ja tuli asentamaan myös Ylläslompolon pesän seurantakameraa.

– Meillä oli Hailuodossa kuuluisa sääksenpesä kameroineen, joista katsottiin sääksien elämää kymmenen miljoonaa kertaa, Pulkkinen kertoo.

Hailuodon pesää ei enää seurata, mutta Sääksisäätiön verkkosivuilla voi seurata esimerkiksi Janakkalassa ja Paltamossa olevien pesien elämää reaaliajassa.

Janakkalan pesässä sääkset näkyvätkin olevan jo pesällään tätä juttua kirjoitettaessa huhtikuun lopulla.

Ylläslompolon kamera alkaa toimia toukokuun aikana ja sen jälkeen sitäkin voi seurata säätiön sivuilta. Lisätietoa sääksien elämästä löytyy myös osoitteesta www.saaksi.fi.

Ylläslompolon lintutorni sijaitsee Ylläslompolon rannalla. Ylläsjärveltä Kurtakkoon menevän tien varrella, muutama kilometri Ylläsjärven keskustan jälkeen on opaste vasemmalle lintutornille. Kevään edetessä lintutornilta voi nähdä monenlaisia vesilintuja. Hyvillä kiikareilla tai kaukoputkella voi tiirailla myös lompolon vastakkaisella puolella sijaitsevan sääksen pesää.

(HUOM! Kuukkelin verkkosivuilla julkaistiin 9.5.2017 juttu sääksitarinan onnellisesta lopusta)

Petra Kannisto

saaksenpesa8
Sääksenpesä valmiina varustettuna kameralla ja sen voimalähteenä toimivilla aurinkopaneelilla ja akulla. Sääkset toivottavasti hyväksyvät myös uuden pesän. Kuva: Voitto Pulkkinen