Edessä superkesä?

Pari päivää sitten Finavia julisti päättymässä olevan talvikauden Lapin matkailun supertalveksi.
Pohjoisen terminaaleihin on virrannut väkeä huomattavasti aiempia talvia enemmän. Reitti- ja charter-lennoissa on molemmissa nousua parisenkymmentä prosenttia, samoin matkustajamäärissä.
Aasia ja etenkin Kiina korostuvat luvuissa. Aasialaisten vaihtomatkustajien määrä Helsinki-Vantaalta Lappiin on sekin kasvanut yli parikymmentä prosenttia, ja kiinalaismatkustajien huimat 167 prosenttia.
Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen totesi lentoliikenteen kasvun ruokkivan vahvasti koko alueen elinkeinoelämää.
Ylläksellä aasialaisvirran kasvu ei ole vielä näkynyt tunturikylien katukuvissa, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö siltä suunnalta tulevaan nosteeseen olisi herätty.
Sport Resort Ylläkselle Ylläsjärvelle on suunnitteilla miljoonahanke, jonka kaavaillaan käynnistyvän vuoden sisällä. Rakennustyöt aloitettaisiin Arctic Ice Hotelilla, joka tarjoaa pääkohderyhmälleen, aasialaisille, jäätä, luksusta ja revontulia.
Kehitystä tapahtuu myös Äkäslompolon puolella. Suuria hotellihankkeita ei ole näköpiirissä, mutta Hotelli-Ravintola Ylläshumina avaa pelin laajentamalla omaa toimintaansa – luksuksen perässä hekin.
Vaikka mittakaava hankkeissa on erilainen, molemmat ovat merkittäviä signaaleja siitä, että Ylläksen matkailu kehittyy siitä huolimatta, että kevät on vellottu kaivoskeskustelun keskellä.
Kun yksi lähtee tekemään uutta, kasvaa toistenkin paine.

Kerta kiellon päälle

Kaivoskeskustelu ei tule päättymään lähiaikoina. Toivottavasti se kuitenkin siistiytyy.
Kuukkelia vastaan on hyökätty aiheesta julkisesti vaalitilaisuudessa. Aiheesta ei saisi kirjoittaa ollenkaan. Kirjoittamalla Kuukkeli kuulemma tuhoaa Ylläksen matkailun. Sainpa myös palautetta, että kirjoitamme liian kaivosmyönteisesti. Kantaakaan ei saisi ottaa, tai odotas hetki, ota sittenkin kantaa. Tasapainottele siinä sitten. Nimettömät kirjeet ovat oma lukunsa.
Kuten tämän kirjoituksen alku todistaa, olen epäonnistunut. Ylläksen matkailu ei ole tuhoutunut, päinvastoin, se kasvaa kasvamistaan.
Olen peräänkuuluttanut avointa ja toisten mielipiteet huomioivaa keskustelua, olen julkaissut kaikki saamani kaivosvastaiset ja kaivosmyönteiset mielipidekirjoitukset ja olen itse kirjoittanut aiheesta omalla nimelläni. Toivon samaa myös muilta.
Kaivosaiheen käsittely jatkuu toukokuussa, vaikka matkailukylissä hetkellisesti hiljenee.
Kolarin kunta yhteistyökumppaneineen on kutsunut kaikki kunnan yritykset laatimaan aluetaloudellista arviota, jolla selvitetään, mistä raha tulee ja kuinka kaivoksen tuleminen tai tulematta jääminen vaikuttaisi rahavirtoihin.
Toivottavasti mahdollisimman moni yritys osallistuu arvion laatimiseen. Tehtävä kun on helppo vain yhdelle kunnan yritykselle – kaivosyhtiö Hannukainen Miningille.

Kiitos teille lukijat!

Kuten Kuukkelin tilaajat ja vakiolukijat tietävät, tämä oli ensimmäinen talveni yrittäjänä ja Kuukkelin kustantajana.
Jottei kevät olisi käynyt liian helpoksi, olemme painineet yhden jos toisen teknisen ongelman kanssa. Esimerkiksi vanha tilaajarekisterimme tuli tiensä päähän lehden numero kahdeksan kohdalla.
Tekohengityksestä ja lukuisista elvytysyrityksistä huolimatta jouduimme lopulta nostamaan kädet pystyyn.
Kaikki tilaajamme ovat saaneet kevään ajan lehden, mutta tilaajalaskut tulevat jälkijunassa. Pahoittelemme asiaa.
Toukokuussa pistämme järjestelmät kuntoon ja valmistaudumme tapahtumarikkaaseen kesään – toivottavasti superkesään!

Ylläksellä 20.4.2017
Satu Renko