Kyläverkon tekijät valittu – vielä pääsee mukaan

Verkko-osuuskunta Ylläksen Laajakaista, VYLK, on kilpailuttanut Äkäslompolon kyläverkon tarvikkeet sekä tekijät, ja urakkasopimusneuvotteluja jatketaan Eltel Networksin kanssa.
Työt alkavat, kun routa sulaa teiden varsilta, jonne kuitukaapelit sijoitetaan auraamalla tai kaivamalla.

Viime hetket liittymiselle

Yksikköhintakilpailutus on tehty helmikuun alun liittyjähalukkuuden mukaan, mutta uusia liittyjiä on otettu senkin jälkeen ja liittymiä myydään koko ajan. Hintakin on vain 10 prosenttia alkuperäistä hintaa korkeampi. Omakotitalolla/yksittäisellä lomamökillä hinta on vielä vähän aikaa 1100 euroa alkuperäisen 1000 euron sijasta. Myös muissa liittymätyypeissä hinnat ovat nousseet 10 prosenttia.
Kustannukset nousevat kovasti viimeistään, kun liityntäverkon kuidun veto on ohittanut tontin. Sen jälkeen lisätyökustannukset nostavat hintaa, ja liittyminen voi olla mahdotontakin.
VYLKin kyläverkkohanke on saanut Lapin ELY-keskuksen kautta Maaseutuviraston Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta EU- ja kansallista tukea 70 prosenttia liityntäverkon materiaali- ja työkustannuksiin, enimmillään tuki on 455 000 euroa. Taloliittymiin ei saa tukea, kuin vasta yli sata metriä pitkään liittymään.

Tämän vuoksi liittymä

Moni miettii, kannattaako valokuituliittymään tarvikkeineen sijoittaa noin 1 500 euroa (liittymä + mediamuunnin, sen asennus ja kaapelin kaivuu tontille). Ratkaisua puntaroidessa kannattaa muistaa, että toisessakin vaakakupissa on paljon painavia syitä.

Liittymä:

  • on pitkälle tulevaisuuteen ulottuva sijoitus kiinteistöön ja todennäköisesti nostaa kiinteistön käyttö- ja myyntiarvoa vähintään hintansa verran. Kelvoton netti voi kaataa asuntokaupat, uutisoi Kauppalehti 22.12.2016
  • on osuuskunnan jäsenelle omaisuuden siirto taskusta toiseen, sillä liittymän hankkinut jäsen on yksi koko kyläverkon omistajista, joiden verkko-omaisuuden arvosta suuri osa tulee tuen avulla ulkopuolelta.
  • on jakamaton ja toimintavarma yhteys ulkomaailmaan, ja sen käyttömahdollisuuksia työhön ja vapaa-aikaan rajoittaa vain mielikuvitus. Kuitu ei rajoita nopeutta, vaan nopeutta voidaan nostaa ohjelmallisesti ja kuituverkon laitteita vaihtamalla. Kiinteät laajakaistat parantavat olennaisesti työ- ja tuotantomahdollisuuksia kunnissa ja maatiloilla, kertoo Luken tutkimus (19.12.2016)
  • on tasalaatuisempi kuin langaton yhteys, varsinkin kun operaattoreiden välinen roaming-maksu poistuu, ja ulkomaalaiset matkailijat käyttävät todennäköisesti jatkossa enemmän mobiiliyhteyksiä. DNA ennusti vuodenvaihteessa, että langattoman laajakaistan käyttö kymmenkertaistuu viidessä vuodessa.
  • takaa laajemman televisionäkyvyyden. Esimerkiksi YLE yhdistää Teema- ja Fem-kanavansa toukokuussa 2017 ja painopiste siirtyy yhä enemmän Areenaan eli nettiin. Toukokuussa tapahtuu muitakin muutoksia. Ylläksellä vapaasti katsottavien kanavien määrä laskee, ja maksutelevisiokanavien lähetys loppuu kokonaan. Netin kautta ne saa näkymään, ja valokuituyhteys mahdollistaa myös HD-kanavien katselun.

Jos liittymä alkoi kiinnostaa, täytä jäsenhakemuskaavake, joita voi tulostaa osuuskunnan nettisivuilta, www.vylk.fi, josta löytyy muutakin tietoa muun muassa liikennemaksuista, ja lähettää osuuskunnalle osoitteeseen Lemmenlaaksontie 4, 95970 Äkäslompolo. Jäsenyys maksaa 100 euroa (palautetaan, jos jäsen eroaa).

Kaavakkeita löytyy myös Jounin Kaupalla olevalta VYLKin infopisteeltä, jonka laatikkoon täytetyn hakemuksen voi jättää. Jos kaavakkeen tulostus ei onnistu tai ne ovat loppuneet infopisteeltä, tarvittavat kiinteistö- ja yhteystiedot voi toimittaa sähköpostilla, osk.vyl@gmail.com, tai kirjeellä.

Eero Vapa