Kahdenlaista huumaa

Viime viikonloppuna Ylläksellä koettiin huippuhiihdon hurmosta, kun lähituntureilla sivakoitiin maastohiihtokauden kansainvälinen päätöstapahtuma Visma Ski Classics Ylläs–Levi. Kilpailussa nähty 700 hiihtäjän massa ja kärjen huippunimien huima kamppailu aivan kotinurkilla tempaisi auttamatta mukaansa.
Viimeisen osakilpailun ylivoimainen voittaja oli Petter Eliassen. Seuraavista sijoista kamppailivat rinta rinnan Andreas Nygaard ja Stian Hoelgaard. Naisista voiton nappasi Katerina Smutná, jättäen taakseen Britta Johansson Norgrenin ja Justyna Kowalczykin. Rovaniemellä opiskeleva Niko Koskela oli paras suomalaismies.
Nämä seitsemän nimeä eivät olleet ainoat, jotka saivat tässä kisassa mainetta ja kunniaa – sitä saivat myös Ylläs ja Levi.
Moottorikelkka- ja helikopteripartiot taltioivat tapahtumia läpi kisan. Pohjoinen alueemme virtasi noin 20 miljoonan katsojan olohuoneisiin. Vastaavaa näkyvyyttä on tuskin koskaan saatu.
Suomessa Yle näytti Hiihdon Ski Classics -osakilpailut. Ylläs–Levi-hiihtoa pystyi seuraamaan suorana lähetyksenä Yle Areenasta. TV2:lla esitettiin kooste.
Itse seurasin kilpailua aitiopaikoilta startissa, Äkäslompolon sprintissä, Pyhäjärven sprintissä ja Levillä maalissa.
Siitä huolimatta poikkesin Areenaan jälkikäteen. Ja onneksi tein niin. Kilpailusta taltioitu kuvamateriaali on hengästyttävän upeaa katsottavaa: valkoisena hohtavia tuntureita, priimaa latu-uraa silmän kantamattomiin ja poroja seuraamassa hiihtäjien menoa.
Juontajaa lainatakseni: ”Jos ei hiihto kiinnosta, pelkästään maisemien takia kannattaa seurata.”
Kun hiihtäjät puskivat vasta Kellostapulin kurussa tasatyöntöjään, juontajapari oli ehtinyt kehumaan Yllästä jo siinä määrin, että tipahdin laskuista.
Kehumisen kruunasi oiva muistutus kotimaiselle hiihtokansalle: ”Hyvää hiihdettävää maastoa löytyy ihan kevyesti vielä pitkälle vappuun saakka”.
Itsekin mietin, että mahdetaankohan toisessa päässä Suomea edes ymmärtää, miten upea talvimaa meillä täällä pohjoisessa on vielä tässäkin vaiheessa kevättä.
Kilpailulle olisi toki suonut enemmänkin palstatilaa kotimaisissa medioissa.
Vaikka hiihto ei ole koskaan kuulunut elämääni penkkiurheilumuotona, tämän kilpailun myötä mieleeni upposi usean huippuhiihtäjän nimi. Uskon, että niin upposivat myös nimet Ylläs ja Levi heidän mieliinsä, jotka eivät ole alueestamme ennen kuulleet.
Ensi vuonna uudestaan!

Laduilta uurnille

Ja sitten sitä toista huumaa: vaaleja. Kun lauantaina hiihdettiin, sunnuntaina äänestettiin.
Kaivosvaaleiksi tituleerattuja kuntavaaleja odotettiin Kolarissa kiihkeästi. Uuden sitoutumattoman ryhmän, Meän Kolarin, riveistä asettui ehdolle 13 luontoarvojen puolesta puhuvaa ehdokasta. Valtuustoon heistä nousi neljä.
Keskusta vei Kolarissa äänienemmistön, kun taas perussuomalaiset ja kokoomus tippuivat yllättäen kokonaan pois valtuustosta.
Vaaleista todella tuli kaivosvaalit: Meän Kolari vastustaa kaivosta, Keskusta taasen suhtautuu kovinkin suopeasti. Molemmat ryhmät ottivat oman tuloksensa vaalivoittoina.
Kahtiajakoisista lähtökohdista huolimatta toivomme yhteistä säveltä kunnan päätöksentekoon.

Aurinkoista ja keväistä pääsiäisen aikaa! Ja jos haluat pyhinä fiilistellä Ylläksen maisemilla, käväise Yle Areenassa kurkkaamassa Ski Classicsin Ylläs–Levi-taltiointi, joka on katsottavissa toukokuun alkupuolelle saakka – et takuulla pety!

Satu Renko
Ylläksellä 12.4.2017