Ylläs–Levi-hiihto lauantaina 8. huhtikuuta

Hiihtokeskus Sport Resort Ylläkseltä lauantaina 8. huhtikuuta kello 8.45 eliittinaisten startilla käynnistyvä Visma Ski Classics Ylläs–Levi on hiihtotapahtuma, jota voi seurata paitsi televisiosta,  myös livenä täällä Ylläksellä.
Parhaat katselupaikat löytyvät Sport Resort Ylläksellä sijaitsevan lähtöalueen tuntumasta sekä Äkäslompolojärven tuntumasta.
Kilpailun ratamestari ja entinen pitkien matkojen kilpahiihtäjä Mikko Koutaniemi kertoo, mikä Ylläs–Levistä tekee erityisen:
– Kilpailu eroaa muista pitkänmatkan massahiihdoista erityisesti kahden tekijän vuoksi. Toinen on Lapin ainutlaatuinen luonto, jollaista ei ole missään muualla. Toinen on kilpailun nousut, joita kertyy yhteensä yli 1 000 korkeuserometriä. Pitkät nousut ja nopeat laskut vaativat kuntoa ja tarkkaavaisuutta. Olemme kiinnittäneet erityistä huomiota hiihtäjien turvallisuuteen radan suunnittelussa.
– Ladulla on lyhyessä ajassa paljon porukkaa, ja koska säätä ei ennakkoon tiedä, pitää ottaa vauhdit ja mutkat tarkasti huomioon.

Huom! Ladut varattu kisalle lauantaina 8. huhtikuuta

Kilpailun noin 67 kilometrin pituinen reitti kulkee Ylläsjärveltä, Äkäslompolon, Kukastunturin ja Pyhäjärven kautta Leville. Luisteluhiihto laduilla on kielletty Ylläksen päässä perjantaista 7.4. kello 18 lauantaihin 8.4. kello 12. Lauantaina kello 8.45–12 ladut pyhitetään täysin kilpailijoiden käyttöön.
– Ladut ovat pääsääntöisesti suljettu harrastajilta, mutta emme pysty aitaamaan koko reittiä. Kun kilpailussa on mukana 600 hiihtäjää, kannattaa pysyä poissa alta. Ladut ajetaan kisakuntoon perjantaina iltakuuden jälkeen. Oikealle puolelle tulee kaksi latua melko rinnakkain ja vasemmalle jää moottorikelkan mentävä reitti. Luistelubaanaa ei siis ole. Reitit saataneen normaalikuntoon sunnuntaihin mennessä, Laura Hokajärvi Ylläksen Markkinointi Oy:stä kertoo.
Kilpailu tulee katsottavaksi Yle Areenaan. Yle TV2 näyttää lauantaina koosteen. Kilpailun myötä alue saa huomattavaa kansainvälistä televisonäkyvyyttä.
Kuvauksia tehdään helikoptereista ja moottorikelkoista käsin.

Reittiä on muuteltu vielä viimemetreille saakka. Viimeisin tapahtumatieto löytyy osoitteesta www.yllaslevi.com ja tapahtuman Facebook-sivuilta.

Satu Renko