Renkaiden tuomia palveluita

Viime perjantaina kävin ennakkoäänestämässä. Äänestämisessä on aina ripaus vaikuttamisen tuntua ja jännitystä, etenkin pienessä kunnassa, jossa jokaisella äänellä todella on merkitystä.
Eikä sillä, yhtälailla täytin kansalaisvelvollisuuteni, kun asuin kaupungissa. En tosin koskaan äänestänyt ennakkoon ja äänestyspaikka oli perinteiseen tapaan lähin koulu.
Tällä kertaa seisoin äänestyslappu kourassani aamukymmeneltä Eelin Kaupan pihassa Ylläsjärvellä. Pakkasta oli reilut 20 astetta. Viidentoista ihmisen jonon toisessa päässä nökötti vaaliauto.
Ulospäin vaaliauto näytti ihan samalta kuin mikä tahansa asuntoauto, mutta karavaanarien sijaan tulijan otti vastaan kaksi vaalivirkailijaa, äänestyslappu, ”äänestysnurkkaus” ja kaksi kirjekuorta.
Virkailijatkin palelivat. Tässä maisemakonttorissa lämmitys oli hieman hitaampaa sorttia.
Jonossa tunnelma oli pitkien kalsarien puutteesta ja pakkasesta huolimatta – tai juuri niiden takia – pirteä ja keskustelu vilkasta.
Vilkkaaksi, tai ainakin edellisiä kuntavaaleja vilkkaammaksi, on ennustettu myös äänestämiskäyttäytymistä.
Ennakkoäänestysprosentti oli Lapissa korkeampi kuin muualla Suomessa. Lapin kunnista Kolari oli niiden neljän kunnan joukossa, joissa äänestysprosentti oli yli 40. Kaikkiaan 43,5 prosenttia kolarilaisista antoi äänensä ennakkoon.
Vaaliauto on palvelu paitsi meille paikallisille, myös lomalaisille, sesonkityöntekijöille sekä täällä osan vuodesta asuville eläkeläisille ja etätyöntekijöille.
Ja jos äänestäminen muuten tuntui tahmealta ajatukselta, sai siihen vaaliautosta mukavasti syrjäseudun maalaiseksotiikkaa.
Syrjäseutu tosin kalskahtaa ehkä hiukan liian kaurismäkeläiseltä näin kevätsesongin vilskeessä. Syrjäseutu tai ei, silti tämä ja muut renkaiden tuomat palvelut ovat enemmän kuin tervetulleita.

Kansainvälistä näkyvyyttä maailmanluokan hiihtokisasta

Ensi viikonloppuna perinteisen sukset lienevät yleisin kulkupeli Ylläksellä. Pitkän matkan hiihdon maailmancupin, Visma Ski Classicsin, viimeinen osakilpailu, Ylläs–Levi Marathon, starttaa Sport Resort Ylläkseltä Ylläsjärveltä  lauantaina 8. huhtikuuta.
Osakilpailuja on tällä kaudella kolmetoista. Uusina osakilpailuina mukaan tulivat Ylläs–Levin lisäksi Vasaloppet China ja Pohjois-Norjan Reistadløpet.
Ylläksen alue saa Ski Classicsin myötä huomattavaa kansainvälistä näkyvyyttä. Ski Classicsin johtaja David Nilsson iloitsi jo viime kesänä Ylläs–Levin liittämisestä Ski Classicsiin. ”Tähän saakkahan Suomi on ollut tavallaan musta aukko Ski Classics maailmassa.”, hän totesi tuolloin.
Nilsson kehui myös pohjoisen luontoa ja lumivarmuutta. Lunta tosiaan piisaa, mutta pakkasyöt ja vetiset päivät pitävät kilpailun järjestäjät varpaillaan h-hetkeen saakka. Äkkiseltään muuttuneiden säiden vuoksi reittiin on tehty viilauksia vielä tälläkin viikolla.
Viimeisin ja varmin tieto tapahtuman kulusta kannattaa tarkistaa osoitteesta www.yllaslevi.com. Huomaa myös tapahtuman ja 600 kisaajan aiheuttamat poikkeusjärjestelyt Ylläksen laduilla. Niistä löydät lisätietoa tämän lehden sivulta 9.
Tapahtumista puheen ollen, vilkaistaan vielä edessä häämöttävään kesään: Ylläs Soikoon ry on tehnyt sopimuksen tangokuninkaallisenakin tunnetun Kyösti Mäkimattilan kanssa Smorkin SM-kisojen järjestämisestä. Suuren suosion aikoinaan saanut tanssiorkestereiden suomenmestaruuskisa käydään ensi kesänä Tangomarkkinoiden yhteydessä. Mukana tuomaristossa on Ylläs Soikoon ry:n edustaja. Toivottavasti kisa ankkuroituu jatkossa takaisin Ylläksen kesään.

Satu Renko
Ylläksellä 6.4.2017