Ei torpata, vaan toteutetaan

Ylläshuminassa luotetaan matkailuun

Toivo ja Meeri Huminan kolmatta sukupolvea edustavan Ida-Linan kanssa.

Ravintola- ja majoitusyritys Ylläshumina rakentaa kesällä. Uudet sviitit ovat askel astetta korkeatasoisempaan lomaan. Päärakennus laajenee loungen verran.

Toivo, Meeri, Tomas ja Rasmus Qvist istuvat Ylläshuminan ravintolasalissa jyhkeän pöydän ääressä. Rasmus taittelee servettejä, muut hörppivät kahvia. Välillä toinen pojista loikkaa auttamaan vastaanottoon tai baaritiskin taakse. Jokainen puhuu, mutta vuorotellen, sulassa sovussa. Tomaksen vaimo Tea pyörähtää viereiseen pöytään lounaalle lasten kanssa. Tea on äitiyslomalla kokin työstään, mutta on autellut sesonkikiireissä. Rasmuksen vaimo Beth on hänkin äitiyslomalla, ja työskenteli aiemmin Ylläshuminan vastaanotossa.
Olemme äkäslompololaisen perheyrittämisen ytimessä. Pitkäjänteistä työtä on tehty yhdessä jo vuosia. Nyt on aika tehdä taas uutta.
– Kun myynti majoituspuolella oli seuraavalle talvisesongille tukossa, mietimme, mitä me tarvitsemme. Vastaus oli, että lisää tilaa, Meeri kertoo.
– Kylmät faktat sanelivat, mistä oli lähdettävä liikkeelle. Ravintolaan tarvitaan lisää tilaa, respaa täytyy uudistaa ja respan yhteyteen tarvitaan lounge-tila, Toivo luettelee.
Kun seinien sisään ei enempää väkeä mahdu, on seiniä siirrettävä – päärakennuksen sisäänkäynnin puolta kasvatetaan 70 neliöllä. Rakennustyöt käynnistyvät vapulta.
Lisäksi takavasemmalle, Lehontien tuntumaan kohoaa uusi neljän sviitin rakennus.
– Haluamme tarjota todella korkeatasoista asumista, Meeri kuvailee.
– Meidän uusimmat Superiorimme ovat kallein ja myydyin tuotteemme. Nyt astumme vielä yhden askeleen ylöspäin, Toivo lisää.
– Ulkomaalaiset eivät halua lomallaan kuluttaa aikaa ruoanlaittoon tai siivoamiseen. He haluavat yksilöllistä majoitusta, mutta samalla palvelut ympärilleen, Tomas jatkaa.
Ylläshuminan asiakkaista 94 prosenttia on ulkomaalaisia. Kun päätös rakentamisesta tehtiin ja tieto jaettiin ulkomaalaisille matkanjärjestäjille, oli seuraava joulu ja uusivuosi hetkessä myyty.

Huminan julkisivu muuttuu ensi kesän aikana. Uusi lounge-tila kasvattaa rakennusta 70 neliöllä.
Huminan julkisivu muuttuu ensi kesän aikana. Uusi lounge-tila kasvattaa rakennusta 70 neliöllä.

Valtio uskoo matkailuun

Ylläshuminan investointi on miljoonaluokkaa ja tuo positiivista draivia Äkäslompoloon.
– Työllistyyhän siinä useita kirvesmiehiä, sähkömiehiä, putkimiehiä ja maansiirtoyrittäjiä, Rasmus luettelee.
Rahoitusneuvotteluja he kävivät muun muassa Finnveran ja ELY-keskuksen kanssa.
– Ei ole kuulemma tunkua hakemuksista, jotka tulisivat Ylläksen alueelta, Toivo toteaa.
– Ensin ajattelin itsekin, että kannattaako heitä lähestyä, mutta viesti oli selkeä: Valtio uskoo matkailuun. He eivät ole muuttaneet katsomustaan kaivoksen takia, miksi meidän pitäisi.
Hannukaiseen suunnitteilla oleva kaivos ei pelota.
– Meillä on juuret syvästi täällä, ei meitä täältä ihan äkkiä hätyytetä. Kaivos on vasta unelmatasolla. Meidän unelmamme on uudet sviitit. Valtiovalta uskoo matkailuun ja luotan, että kunnassakin viriää vastuullisuutta, Meeri vakavoituu.
– Tässä törmässä on ollut matkailua yli 60 vuotta, joista meillä 34 vuotta. Ei meillä ole vaihtoehtojakaan, emme voi heittää kirvestä kaivoon, Toivo jatkaa.
Vaikka perhe suhtautuu kovin skeptisesti kaivoshankkeeseen ja siihen, kuinka kunta vie sitä eteenpäin, jotkin asiat sujuvat myös matkailulähtöisesti.
– Rakennuslupien hakeminen oli helppo ja asiallinen prosessi. Saimme Kolarin rakennustoimistosta hyvää palvelua, Toivo kertoo.

Lokakuu kesää potentiaalisempi

Meeri nappaa kännykän käteensä ja esittelee uusien sviittien sisustusta – kotimaista ja skandinaavista designia, linjakasta ja raikasta, joukossa ripaus lappilaisia elementtejä.
– Meillä on myynnissä samoja tuotteita, joita käytämme huoneiden sisustuksessa. Niitä kysytään paljon, aina koristeista lakanoihin, Meeri toteaa.
– Ja astioihinkin, Toivo hymähtää.
Design kelpaa kotiinviemiseksi ulkomaalaisille asiakkaille. Majoittujia on palvellut tällä sesongilla parhaimmillaan 28 työntekijää. Talo on täynnä kauden loppuun saakka.
Seuraavalta sesongilta ei odoteta yhtään vähempää. Ylläshuminan uskosta tulevaan kertoo paitsi nyt tehtävä investointi, myös suunnitelmat, jotka vielä odottavat konkretisoitumistaan. Wellnessin ympärille kietoutuva projekti saattaa toteutua jo ensi vuonna.
Kasvua Qvistit toivovat syksyyn ja alkutalveen.
– Ruska pitäisi saada pidennettyä lokakuulle, Rasmus toteaa.
– Ja jatkettua siitä suoraan talveen, Toivo jatkaa.
– Niin kauan kuin Ylläksen saavutettavuus on kesällä huono, kesämatkailu ei parane, Tomas napauttaa ja harmittelee, että Keski-Euroopan suorat lennot painottuvat vain talveen.
Perheen ajatukset ovat yhtenäiset. Ovatko ne aina? Pitääkö vanhempien torpata seuraavan yrittäjäsukupolven, Tomaksen ja Rasmuksen, suunnitelmia?
– Kyllä se on välillä niin, että vanhemmilla ne on ne lennokkaat visiot, joita me olemme välillä torppaamassa, Rasmus nauraa.
Visiota sviiteistä ja päärakennuksen laajennuksesta ei ole kukaan torpannut. Ylläshumina avaa uudistetun päärakennuksensa ruskalle. Sviitit ovat valmiit marraskuussa.

Satu Renko