Luovaa notkeutta kunta-akrobatiaan

Kunta, jossa on hyvä olla ja elää, kunta, joka tarjoaa ympärivuotisia työpaikkoja, kunta, jolla on monipuolinen elinkeinopohja, kunta, jossa on riittävästi koulutusmahdollisuuksia, kunta, joka ottaa sotesta kopin.
Kuulostaako tutulta? Kuntavaaliehdokkaiden päälinjat lienevät samat kautta Suomen. Kolarin kuntavaaliehdokkaat esittivät ajatuksiaan vaalipaneelissa, joka käytiin maanantaina 27. maaliskuuta.
Kolarissa yksi suurimmista vaikuttimista sekä ehdokkaaksi asettumiseen että äänestämiseen on Hannukaisen kaivoshanke.
Tuleva valtuusto päättää aikanaan kaivosalueen osayleiskaavasta. Se, että avataanko kaivos joskus, on korkeamman kädessä, ei valtuuston jäsenten. Osayleiskaavapäätös on silti vahva signaali kuntalaisille, kaivosyhtiölle ja rahoittajille, oli päätös minkälainen tahansa.
Vaalipaneelin kuumin keskustelu käytiinkin juuri kunnan elinkeinorakenteesta. Nykyisin Kolarin kunnan tuloista yli puolet tulee matkailusta.
Kunnassa, etenkin kirkonkylällä ja syrjäkylissä, haikaillaan kaivoksesta toista tukipilaria kunnan taloudelle. Matkailu vastustaa hanketta, jonka ympäristövaikutukset ovat huolestuttavat.
Suurin osa panelisteista sanoi kaivokselle kyllä, mutta kaikissa vastauksissa korostui halu etsiä yhteistä säveltä, tahto avoimeen keskusteluun ja valmius vastakkaisten mielipiteiden ymmärtämiseen. Yllättävänkin sovittelevaa, sanoisin, mutta hyvä niin.
Panelisteja pyydettiin myös miettimään uusia vetovoimatekijöitä. Mitä ne voisivat olla ja miten niitä saataisiin Kolariin. Valitettavasti uudet ja tuoreet ajatukset loistivat poissaolollaan. Vastaukset olivat tylsiä ja munattomia – kehä kiersi yhä kaivoksen ja matkailun ympärillä, ja konkretia leijaili kaukana yläpilvissä.
Missä olivat ennakkoluulottomat, puolivillit ideat ja katse kauemmas tulevaisuuteen? Löytyykö ehdokkailta itseltään sitä luovaa ajattelua, jota he kunnan elinkeinojen kehittämiseen penäävät?
Kehittäminen alati viljeltynä käsitteenä velloo kuin puoliksi tyhjä jumppapallo. Se venyy ja valuu nurkissa, odottaen, että joku tekisi sille jotain.
Yllästä ei voi kloonata, mutta sama Euroopan puhtain ilma ja paljon arvostettu hiljaisuus löytyvät kautta kunnan. Kannustetaanko näiden mahdollisuuksien hyödyntämiseen tarpeeksi? Mitä se olisi, mikä kannustaisi kuntalaisia kokeilemaan siipiään?
Paneelissa mainittiin opetussuunnitelmaan lisätty yrittäjyyskasvatus. Toivottavasti sen myötä esimerkiksi koululaisten vierailut yrityksiin kautta kunnan lisääntyvät. Nuorissa kun on tämänkin kunnan tulevaisuus, ja tulevaisuutta ei riitelemällä rakenneta.
Miten olisi vaikkapa kunnan kylien väliset vaihto-oppilasviikot? Tämäkin lienee jonkun mielestä syntyjään kuollut ajatus, mutta on siinä silti enemmän konkretiaa kuin kehittämisessä kehittämisen vuoksi kehittämättä kuitenkaan oikeasti yhtikäs mitään.
Viime vuoden puolella osallistuin alueen yrittäjille tarkoitettuun innovaatipäivään. Siinäpä olisi sopiva sapluuna myös vaalipaneeliin – näkisi, kenellä on oikeasti pokkaa heittäytyä ideoimaan ja keneltä löytyy luovaa notkeutta kunta-akrobatiaan. Sillä sitä täällä pohjoisessa tarvitaan. Ja rohkeutta:
”kasvun ihme ei ole vain ylivertaisessa ideassa, vaan myös rohkeudessa toteuttaa se”, puolen vuoden takaisen seminaarin pääpuhuja tutkija Petri Rajaniemi tiivisti.
Kuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on viikon päästä sunnuntaina 9. huhtikuuta. Ennakkoäänestys on jo käynnissä ja jatkuu 4. huhtikuuta saakka.
Muistathan, että vaikka olisit lomalla ja poissa omasta kotikunnastasi, voit käydä ennakkoäänestämässä Kolarissa. Äänestääksesi tarvitset vain virallisen henkilöllisyystodistuksen – ja tietenkin sopivan ehdokkaan.
Vaaliauto ehti jo tehdä kierroksensa Ylläksellä, mutta Kolarin pääkirjastossa on ennakkoäänestysmahdollisuus 1.–4. huhtikuuta.

Ylläksellä 30.3.2017
Satu Renko