Nasulla metsään ja tunturiin

kallojarvi
Yllästunturin päälle suuntautuviin retkiin Henri käyttää sekä Sisu Nasua että Iso-Ylläksen hiihtokeskukselta hankkimaansa kabiinitampparia.

– Jos Ylläksen halutaan kehittyvän, täytyy keksiä uusia palveluja. Tämä on sellainen, toteaa Ylläsjärvellä asuva Henri Kallojärvi esitellessään joulun alla huutokaupasta hankkimaansa Sisu Nasua, eli entistä armeijan miehistönkuljetusvaunua.
Kuorma-autoksi rekisteröity, vuoden 1990-mallia oleva Nasu on teloilla varustettu maastoajoneuvo, jolla on sallittua ajaa myös yleisillä teillä.
Mersun kolmen litran dieselmoottorin voimalla kulkevan menopelin maksiminopeus on 50 kilometriä tunnissa, mutta Henrin käsissä se liikkuu 25–30 kilometrin tuntinopeutta.
– Poliisit eivät ole vielä pysäyttäneet, mutta kyllä sekin päivä varmaan tulee, Henri naurahtaa.
Tässä vaiheessa useampikin lukija kaiketi kyselee mielessään, miten Sisun Nasu liittyy Ylläksen kehittämiseen.
Vastaus on tässä: Henri tarjoaa Nasulla asiakkailleen erilaisia luontoretkiä ja Yllästunturin huiputuksia. Jälkimmäiseen hän tosin käyttää myös toista telakonetta, eli vastikään Iso-Ylläksen hiihtokeskukselta hankkimaansa kabiinitampparia.
Elämysretkillä on mahdollista bongata esimerkiksi revontulia lämpimässä vaunussa ja nauttia samalla pakettiin kuuluvista tarjottavista, tai kokea muuten vain, miltä tuntuu nousta tampparin kyydissä 719 metrin korkeuteen.
– Tunturiin mennään moottorikelkkareittiä myöten ja muuten Nasulla ajetaan Jauhojärventien varressa omalla maalla. Huiputuksia järjestän yhteistyössä hiihtokeskuksen ja muutamien Ylläksen alueen yrittäjien kanssa, Henri Kallojärvi kertoo.

Kaikille sopivat retket

Henrin elämyspaketit sisältävät yhden ja kolmen tunnin retkiä. Lyhyempi vaihtoehto kattaa ainoastaan tunturin huipulla käynnin, mutta pidemmän vaihtoehdon valitseva ehtii reissun aikana vaikka paistelemaan makkaraa tai käyttämään enemmän aikaa valokuvaamiseen.
Valmiiden pakettien lisäksi yrittäjältä kannattaa kysyä myös asiakkaan tarpeisiin räätälöitäviä reissuja.
Tamppariin mahtuu 15 asia-kasta ja kuski. Nasu kuljettaa tiellä kuskin lisäksi seitsemän henkeä, metsässä liikkuessaan 14 henkeä.
– Retket sopivat kaikille, joita viehättävät revontulet ja kauniit maisemat – myös lapsille, vanhuksille ja liikuntarajoitteisille. Revontulitakuuta en pysty antamaan, koska olemme kelien armoilla, mutta jos kylän pinnassa on sumuista, silloin voi kokeilla näkyisikö revontulia tunturin päältä, Henri huomauttaa.
– Palaute retkistä on ollut hyvää. Ihmiset ovat olleet innostuneita. Se antaa minullekin uutta potkua kehittää palveluja. Matkailupuolella on se hyvä juttu, että palaute tulee heti. Ideoita minulla on liikaakin. Koneet ja autot ovat omaa osaamisaluettani.

Jääajoa Motor Parkissa

Henri ei ole myöskään kuopannut aiemmilta talvilta tuttua ice kartingiaan. Motor Park Ylläksen alueella Jauhojärventien varressa pääsee lajin parin.
Karting sopii hyvin sekä liukkaalla kelillä ajamista harjoitteleville että turvallisessa ympäristössä omia rallikuskin taitojaan kokeileville.
– Tällä hetkellä meillä on käytössä viisi autoa. Jatkossa Motor Parkkia kehitetään entisestään. Lähitulevaisuudessa avaamme uudet nettisivut, Henri lupailee.

Jukka Rajala