Salatiedettä suksien pohjassa

teemu3– Sivakan päälle merkintä Lj02 ja eikun pakettiin!

Niin, että siis mitä? Monelle tavan tallaajalle – tai hiihtäjälle – termit toimivan suksen takana ovat täyttä hepreaa.

Eivät Teemu Haavistolle. Mies kollegoineen ja yli 70 tuhannen euron arvoinen Tazzari Albatrossi -hiomakone piipahtivat juuri Lahdessa MM-kisoissa.

Kisoissa tuli hiottua suksipari poikineen, pääasiassa Madhusille. Asiakkaiden vaatimustasokin oli kohtuullisen korkea.

Team Sportia Äkäslompolosta monelle tutuksi tulleen Teemun maine on kiirinyt jo maailmalle. Lahteen kuskattiin Italiasta saakka setti suksia kehutun sliipparin hoteisiin.

– Olisivat ne tuoneet sukset Äkäslompoloon, mutta sanoin, että olen nyt Lahdessa, ei onnistu. Sain sukset Lahteen, laitoin ne kuntoon ja pistin eteenpäin Vasaloppetiin, Teemu kertoilee vaatimattomana.

Jos Michelin-ravintoloiden kokeilla on salaiset reseptinsä, niin on myös suksien hiojilla.

– Suksien pohjakuvioissa puhutaan sadasosamilleistä, jopa tuhannesosamilleistä. Kuvioiden määrä on loputon. Niillä ohjataan suksen ja lumen väliin syntyvää vesipatjaa, katkaistaan siltä imu, samoin kuin luistovoide hylkii vettä ja suksen alla olevasta vedestä muodostuu pieniä pisaroita, jotka ovat kuin laakerin kuulia.

Itse kehitettyjä kuvioita ei paljasteta kenellekään, eikä nimekkäillä asiakkailla kerskailla.

– Asiakkaat eivät halua jakaa tietoa siitä, kuka on hionut kisamenestystä tuoneet sukset, ettei tieto päädy kilpakumppanille, Teemu naurahtaa.

– Ja itse asiassa emmehän me Lahdessakaan tienneet, kenen hiomat sukset juuri sinne kisaladulle päätyi. Hionta on paljolti tiimityötä.

Timanttista työtä

Nelisentoista vuotta hiomakoneen kanssa työskennellyt Teemu lähti aikoinaan liikkeelle perusteista. Kouluajoilta hänellä oli taskussaan sähkö- ja elektroniikkapuolen paperit.

– Niistä on tässäkin työssä hyötyä. Tekniikka kiinnostaa minua, samoin tämän koneen sielunelämä, Teemu taputtelee Tazzariaan.

Näytölle näppäillään halutun kuvion tiedot ja timantti leikkaa kuvion kiveen. Kuulostaako helpolta? Sitä se ei ole.

– Ensin oiotaan suksen pohja, sen jälkeen se ajetaan sileäksi ja sitten kiillotetaan. Vasta neljäs vaihe on kuvion tekeminen. Osa kuvioista syntyy yhdellä ajolla, osa vaatii kahdesta kolmeen ajoa.

– Sitä sanotaan multistructureksi.

Toimivat sukset ovat Teemulle kunnia-asia. Yhtäkään suksiparia ei tehdä vasemmalla kädellä, vaan tarkassa työjärjestyksessä ja vaihe vaiheelta.

– Jos vaiheita jättää väliin, se on sama kuin hioisit maalattavan pinnan karkealla paperilla, jättäisit pölyt pinnalle ja vetäisit paksun maalin päälle.

teemu6
Kuvio suksen pohjassa syntyy sadasosamillin tarkkuudella. Yllä kivi, jolle timantti piirtää kuvion ja hiomakone, johon syötetään tiedot siitä, mitä timantin pitää pirtää.

Älä suksi oksan päälle

Tazzarissa kiertää vesi, jossa on mukana emulsioöljyä. Vieressä toinen laite jäähdyttää nesteen. Pää, jolla kuvio syntyy, on pienen pieni, kun taas kivi, jolle kuvio tehdään, on suuren suuri.

– Täysleveä kivi painaa noin 25–30 kiloa, tämä on parisenkymmentä kiloa. Hintaa yhdellä kivellä on päälle tonnin.

Osa asiakaista osaa pyytää tiettyjä kuvioita, mutta Teemulle mieleisintä on, kun hionta pyydetään tietylle kelille.

– Tyyliin nollasta miinus kymmeneen tai vitikelille tai selkeälle vesikelille.

Asiakas ei välttämättä muista, mitä suksen pohjille on aiemmin tehty, mutta ammattitaitoinen hioja näkee sen yhdellä vilkaisulla. Myös sen, onko suksilla ylitetty tie tai oksa.

– Kun suksen pohjassa on reikiä, on niillä kävelty tien yli, kun on naarmuja, on hiihdetty tien yli. Kun pitovoide ei toimi, syynä on usein juuri tämä.

Visma Ski Classics ja Lapponia-hiihdot edessä

Vaikka monet kilpahiihtäjät toimittavat suksensa jo hyvissä ajoin ennen lumen tuloa Teemun työjonoon, kevät on kiireistä aikaa.

Ehtiikö sliippari talvella miettimään muuta, kuin kiven ja timantin kohtauskulmaa ja vilahtelevatko kuviokoodit illallispöydässäkin?

– Eeei, Teemu väittää, vaikka välillä työpäivä väistämättä venyy pikkutunneille.

Edessä on vielä iso rykäys: huhtikuussa järjestettävä Visma Ski Classics -hiihtokilpailu ja heti perään lykittävät Lapponia-hiihdot.

Satu Renko

teemu7