Uusi latukahvila – KuerKopista kanelipullakahvit vaikka vauhdissa

Marikki Lepaus myy ohikulkijoille kahvit latukahvila KuerKopista. Kun Koppi on kiinni, tai jos muuten vain kaipaa lämmiteelemään, kahville voi tulla Kuerkievarin hostellirakennukseen.
Kuerkoppi2
Kuerkievari sijaitsee Kuertunturin kainalossa. Tunturissa on hyvät mahdollisuudet vapaalaskuun ja lumikenkäilyyn. Nicke Lepaus on Marikki Lepauksen poika ja yksi uuden yrityksen osakkaista.

Ylläksen uusin latukahvila sijaitsee Kuertunturin kupeessa Äkäslompolossa, entisellä Sakun majalla, Kuerkievarilla, nykyisellä hotelli-hostellilla.
Latu kulkee aivan rakennuksia hipoen, joten ladulta on helppo piipahtaa tauolla joko kopilla tai kievarissa.

Kuerkopin kanelipullaa

– Kahvila täällä Kuerkievarissa sisällä on auki aina kun keittiökin, aamusta iltaan, talon uusi emäntä Marikki Lepaus kertoo.
Kun aurinko alkaa paistella lämpimämmin, avautuu myös ladun varressa oleva KuerKoppi, josta ulottuu ojentamaan eväät melkein ladulle asti.
– Mietimme, mitä tuolle ladun varressa olevalle kopille tehtäisiin ja totesimme, että siitä tulee erilainen latukahvila, Lepaus sanoo.
Parasta on, että asiakas voi valita mieleisensä vaihtoehdon: joko napata juomat KuerKopista tai siirtyä sisälle takkatulen lämpöön nauttimaan olostaan.
– Meidän omassa keittiössämme leivotaan tuoretta kanelipullaa, jota saa myös KuerKopista. Muutkin leivonnaiset ovat joko omia tai paikallisten yritysten tekemiä.

Kuerkievari majoittaa

Kuerkievari on aloittanut majoitustoimintansa hotellina ja hostellina tällä kaudella, kun Lepaus ja hänen neljä aikuista lastaan löysivät parin vuoden etsinnän jälkeen sopivan paikan yritystoiminnalleen.
Aiemminkin yrittäjänä toiminut, Tampereelta Ylläkselle muuttanut Lepaus toimii talon johdossa, mutta sesongin aikana on aina myös joku lapsista paikalla.
– Lapset tekevät jatkuvasti töitä hallinnon ja esimerkiksi somenäkyvyyden eteen, vaikka eivät ole fyysisesti jatkuvasti täällä.
Yritys on yhteinen ja lapset siirtyvät tulevaisuudessa enemmän mukaan toimintaan.
Ensimmäinen talvi majoitustoiminnassa on alkanut hyvin.
– Odotimme, että majoittujat olisivat perinteisiä hiihtäjiä, mutta olemmekin saaneet todella kansainvälistä väkeä asiakkaiksi. Meillä on ollut vieraita Meksikosta ja Australiasta asti, Lepaus iloitsee.
Kahdessa rakennuksessa toimiva Kuerkievari majoittaa kävijät joko tasokkaampiin hotellihuoneisiin rakennuksessa, jossa on kokouksiin soveltuva pieni auditorio, tai päärakennuksen hostellihuoneisiin.
Hostellipuolella suihkut, saunat ja vessat ovat yhteiskäytössä, kuten hostelleissa yleensäkin.
Majoitukseen kuuluu aamiainen päärakennuksen ravintolassa.
– Asiakkaat saavat tilauksesta myös lounaan ja päivällisen. Tarjoamme perinteistä kotiruokaa. Myös mökkiläisiä on käynyt meillä ja heillekin teemme tilauksesta ruoat, vaikka mökille vietäviksi, Lepaus kertoo.

Reiteille pihasta

Kuerkievarin pihasta pääsee suoraan ladulle, ja Kuertunturi kohoaa aivan rakennuksen edessä. Ylös tunturiin pääsee lumikengillä.
– Parkkipaikat on varattu asiakkaille. Jos haluaa jäätää auton meidän pihaamme, kannattaa tulla kysymään, onko pihassa tilaa, Lepaus vinkkaa.
Kuerkievarin toiminta kehittyy edelleen Lepauksen perheen hoivissa. Suunnitelmissa on pintaremontoida hostellihuoneita kesällä.
– Tämä vuosi kuunnellaan asiakkaita ja mietitään sen mukaan, mihin suuntaan mennään, Lepaus kertoo.

Petra Kannisto