Poro Cupin kisa-alue valmistuu pikkuhiljaa

Viimeksi porokisaa käytiin Ylläksellä pari vuotta sitten. Kilpailu kaikessa eksoottisuudessaan oli tuolloin todella suosittu.
Poro Cup 2017 osakilpailun varikko- ja kilpailualuetta talkoiltiin kuntoon keskiviikkona 1. maaliskuuta tolpittamalla Äkäslompolojärven jäälle tulevaa rataa. Kuvassa ovat työn touhussa Muonion paliskunnan poroisäntä Taisto Ristimella (vas.) sekä Ylitornion Kilpaporo ry:n Kai Niva, Heikki Syväjärvi ja Esa Holster.
Poro Cup 2017 osakilpailun varikko- ja kilpailualuetta talkoiltiin kuntoon keskiviikkona 1. maaliskuuta tolpittamalla Äkäslompolojärven jäälle tulevaa rataa. Kuvassa ovat työn touhussa Muonion paliskunnan poroisäntä Taisto Ristimella (vas.) sekä Ylitornion Kilpaporo ry:n Kai Niva, Heikki Syväjärvi ja Esa Holster.

Jounin Kaupan rannassa käydään 11.–12. maaliskuuta Poro Cup 2017 -osakilpailu. Varikko- ja kilpailualueita on rakennettu pikkuhiljaa.
Maaliskuun ensimmäisellä viikolla oli vuorossa jo aiemmin poroja varten varikolle pystytettyjen kiinnitystolppien tarkistusta ja kilpailualueen tolpitusta.
Kilometrin mittaisen radan tolpitukseen osallistuneet poromiehet ja muut talkoojoukot ahkeroivat alueella päivän verran. Seuraavan kerran talkoolaisia kaivataan kisoja edeltävinä päivinä, 9. ja 10. maaliskuuta.
– Paikalle voi tulla aamupäivällä. Erotamme silloin verkottamalla kilparadan ja yleisöalueen. Tuulen ja tuiskun vuoksi verkkoja ei voi laittaa aiemmin, Ylitornion Kilpaporo ry:n Heikki Syväjärvi perustelee.

Tavoitteena 2 000 katsojaa

Järjestäjien tavoitteena on saada kahden päivän kävijämääräksi noin 2 000 katsojaa.
Sekä kisailijat että yleisö pääsevät kilpailujen seuraamisen lisäksi nauttimaan rantaan pystytettävien myyntitelttojen tarjonnasta. Kojuista saa pikkupurtavaa ja erilaista poroaiheista tavaraa.
– Paikalle saapuu arviolta 150 poroa, jotka ovat 4–10-vuotiaita hirvaita ja härkiä. Paras kilpailusää on auringonpaisteinen nollakeli, Heikki Syväjärvi kertoo.
– Olen kuullut, että tapahtuma on herättänyt mielenkiintoa ainakin Facebookissa. Olemme järjestäneet Ylitorniolla porokisoja puolisenkymmentä kertaa ja täällä on nyt toinen kerta. Odotamme paikalle paljon yleisöä ja avustajia, sillä kisat viedään läpi talkoohengessä.

Äkäslompolon kyläyhdistys ry:n, Muonion paliskunnan ja Ylitornion Kilpaporo ry:n järjestämä kisa on yksi Poro Cupin viidestä osakilpailusta. Nopeimmat porot ja parhaat kuskit kamppailevat huhtikuun alussa Inaris-sa Porokuninkuusajoissa.

Jukka Rajala