Länsinaapureista avain kesän kasvuun?

Tilastokeskus julkaisi juuri ennen ensimmäistä hiihtolomaviikkoa tuoretta tietoa matkailun kehityksestä.
Suunta on edelleen ylöspäin: ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät joulukuussa himpun alle 18 prosenttia, kotimaisten puolestaan aavistuksen päälle neljä prosenttia.
Maakunnittaisessa tarkastelussa Lappi nousi kolmen kärkeen runsaan viidenneksen kasvulla edellisvuoteen verrattuna.
Suomen majoitusliikkeissä kirjattiin rapiat 1,5 miljoonaa yöpymisvuorokautta joulukuussa 2016, mikä oli 9,6 prosenttia enemmän kuin joulukuussa 2015.
Luvut on kerätty majoitusyrityksiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai matkailuvaunupaikkaa. Moni majoitus jää siis myös laskelmien ulkopuolelle.
Ulkomaisista matkailijoista kasvurintaman etunenässä kulkivat kiinalaiset ja britit, vanavedessä venäläiset, ranskalaiset ja saksalaiset.
Laskusuunnassa sen sijaan olivat länsinaapureidemme visiitit tälle puolen rajaa.
Mikä tähän lienee syynä? Katsotaanko markkinoinnissa merta edemmäs kalaan? Ehkä onkin niin, että ruotsalaiset ja norjalaiset ovat se joukko, joista lopulta nousee iso noste Lapin kesämatkailuun?
Nyt koettu keskieurooppalaisten ja aasialaisten talvimatkailurynnistys on sekin pitkäjänteisen työn tulosta. Vastaavaa työtä tehdään Pohjois-Skandinavian alueella monella rintamalla. Jossain vaiheessa tulee väistämättä aika, jolloin päästään keräämään hedelmät.
Vaikka nousujohteisia tilastoja on mukava lukea, kasvun huomatakseen riittää, kun kulkee Ylläksellä silmät auki. Ensimmäistä hiihtolomaviikkoa on varovaisin sanakäänteinen verrattu jopa pääsiäisen huippuviikkoihin.
Molemmin puolin Yllästä hiihtokeskukset hipovat ennätyksiä – Ylläsjärvellä gondolinousuissa, Äkäslompolossa vuokravälineiden menekissä.

Käyntikortin kääntöpuoli kuntoon

Mutta huiskeessa on muistettava myös matkailija yksilönä. Jokaiselle oma loma on ainutlaatuinen. Jokainen hyvä kokemus toimii käyntikorttina maailmalle.
Viimeisimmällä tunturireissullani tapasin neljän eri kansallisuuden edustajia. Siinä small talkatessa tein sivumennen pientä tunturigallupia.
Sekä britit, saksalaiset, itävaltalaiset että ranskalaiset totesivat, että voiko upeampaa olla – pienellä vaivalla nousu huipulle ja olet keskellä hiljaisuutta.
Käyntikortti on siis kunnossa – kunnes kurkataan kääntöpuolelle.
Ennen sitä pientä nousun vaivaa, on löydettävä paikka, josta lähteä liikkeelle.
Jokaista näitä neljää seuruetta ja kymmenkuntaa ihmistä, joka toki on otoksena hyvin suppea, yhdisti sama ongelma: mistä reitit oikein lähtevät, miksei niitä ole viitoitettu selvästi, miksi kartta on niin vaikealukuinen?
Jokainen heistä oli joutunut kyselemään matkan varrella ohjeita kanssakulkijoilta. Mukavan sosiaalista kyllä, mutta ei ehkä tarkoituksenmukaista.
Ylläs on ylpeä massiivisesta talviulkoiluverkostostaan, eikä syyttä. Opastus vielä kohdilleen, jotta jokainen osaa kulkea oikeaa polkua kohti oman lomansa isoja elämyksiä – talvella ja kesällä – koska kyllä se kesäkin sieltä vielä lähtee lentoon.
Sitä ennen – hyvää hiihtolomaa keskisuomalaiset!

Satu Renko
Ylläksellä 23.2.2017