Kansallispuistojen sanansaattajat

Pepe Forsberg ja Mikko Sorsa ovat retkeilleet lähes jokaisessa Suomen kansallispuistossa. Verkkopohjaisella televisiosarjallaan he tekevät puistoja tutuiksi muillekin kulkijoille. Kaksikon retkeilyfoorumi on noussut hetkessä Suomen suosituimmaksi.

– Arvaapa, mikä tämä on, Pepe Forsberg nojaa toimituksen kitisevässä tuolissa taaksepäin ja kaivaa taskustaan pienen hopea-punaisen esineen.
Jaa-a, ei riitä toimittajan tietämys. Pepe puhaltaa esineeseen ja työhuonetta kiertää linnun viserrys.
– Tämä on luonto-oppaan erityistyökalu. Tähän kun puhaltaa, on varmaa, että heti pölähtää lintuja ympärille, mies kertoilee rennon leppeästi.
Kauppatieteilijä, opettaja, pitkän linjan yrittäjä ja bisnesmies on nykyään luonto-opas, retkeilykouluttaja ja retkeily-yrittäjä.
Kuinka hän sitten päätyi Kuukkelin toimitukseen puhaltelemaan lintupilliin?

Maanläheistä meininkiä

Pepe on kertomassa hänen ja Mikko Sorsan Kansallispuistot tutuksi -projektista, joka sai vuoden vaihteessa Suomi 100 -statuksen.
Tarina juontaa parin vuoden taakse.
– Päätin, etten enää tuijota 16 tuntia päivässä monitoria. Lähdin luonto-opaskouluun, jossa tapasin Mikon. Kun teimme näyttötutkinnon lopputyönä videota, huomasimme, ettei kukaan ole dokumentoinut kunnolla Suomen kansallispuistoja.
Pepe ja Mikko päättivät korjata epäkohdan – ja kun kerran hommaan ryhdyttiin, piti se tehdä perusteellisesti. Projekti käynnistyi viime syksynä ja vei miehet mennessään. Nyt heidän retkeilyfooruminsa on Suomen suosituin.
– Jokaista videotamme on katsonut yli 100 000 ihmistä. Facebookissa seuraajia on jo 45 000 ja videoita jaetaan älyttömän paljon, parhaimmillaan jakoja on ollut 2 500. Jos miettii, että jokaisella jakajalla on vähintään parisen sataa kaveria, levikki on valtava.
Hyväsydämisten videoiden teko kahteen pekkaan ja amatöörimeiningillä paisui hetkessä yli odotusten. Nyt miesten apuna on äänimies ja kopterikuvaaja.
Mikä on suosion salaisuus, sitä ei Pepekään tiedä.
– Halusimme dokumentoida asioita retkeilijöiden kannalta, ja nopeasti meille rupesi virtaamaan kysymyksiä – minkälaiset pitkospuut ovat siellä, minkälainen kota tuolla. Teemme videoita siltä pohjalta, mitä meiltä pyydetään ja minne meitä kysytään. Videoillamme myös haastattelemme väkeä, jota tapaamme matkan varrella.

pepeforsberg3

Ylläs–Pallasta Veikka Gustafssonin kanssa

Ylläksellä Pepe on tekemässä esikuvauksia maaliskuussa kuvattavaa videota varten. Tuolloin matkassa on myös Mikko, joka nyt jäi kotiin vastasyntyneen esikoisensa kanssa.
Maaliskuiselle kuvausreissulleen miehet saavat seuraa Veikka Gustafssonista.
– Teemme tunturivaelluksen Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa viikolla 14. Olemme pari yötä metsässä ja vaellamme ahkioiden kanssa kaikkineen 69 kilometriä.
Veikka omistaa Retki-lehden, joka on yksi miesten yhteistyökumppaneista. Tunnettua vuorikiipeilijää ei tarvinnut suuremmin houkutella mukaan hankkeeseen.
– Veikka oli heti mukana ja lähdössä Ylläkselle. Jotenkin jutut vain synkkasivat. Ehkä tällaiset nuoremmat punanaamaiset, ei hullut, mutta vähän ehkä rohkeat kaverit, jotka eivät mieti liikoja, sopivat kuvioon. Teemme enemmän kuin mietimme, Pepe nauraa.
Mutta keltanokkia eivät Pepe ja Mikkokaan ole, vaan ammattiretkeilijöitä. Vuoden vaihteessa Pepe vietti kolme kuukautta Karibialla vaeltamassa. Tutuiksi ovat tulleet myös Huippuvuoret, Dominikaaninen tasavalta, Panama, Jenkit, Kanada ja Itävalta.
– Maailma on täynnä upeita kansallispuistoja! Pepe toteaa.
Suomessa riittää kuitenkin vielä kuvattavaa. Maaliskuun vaelluksella ahkioihin on mahdutettava normaalin hiihtovaellusvarustuksen lisäksi viisi kameraa, valaistukseen tarvittavat led-valot jalustoineen ja läjäpäin muuta kuvaustarpeistoa.
Live-kuvaakin saattaa reissuilta tupsahtaa, mutta se ei ole päätavoitteena.
– Luonto edellä mennään, ei tekniikka.

Lue lisää Kansallispuistot tutuiksi -projektista suomifinland100.fi-sivuiltata ja Facebookista.

—————

Veikka Gustafssonin retkeilykurssit viikolla 14

Kansallispuistot tutuksi -projektin Pepe ja Mikko tekevät viikolla 14 parin yön tunturivaelluksen Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja dokumentoivat reissun kuvin ja videoin. Mukana on Veikka Gustafsson, joka myös luennoi samalla viikolla retkeilystä. Kurssipaikka on näillä näkymin Lapland Hotel Saaga.

—————

Satu Renko