Sylillinen positiivista ajattelua

Menestyminen lähtee asenteesta, samoin onni. Mikä sinun asenteesi on nyt, kun edessä on 11,5 kuukautta vuotta 2017? Teitkö uudenvuodenlupauksia? Minä tein: haen hyvää oloa positiivisesta asenteesta.
Ylläksellä menee hyvin, kuten Suomen Lapilla muutenkin. Uudet lentoyhteydet kasvattavat matkailun massoja. Puhutaan kriittisen rajan ylittämisestä, hurjasta kasvusta ja investointihanojen aukeamisesta.
Yhdessä tekemistä on tiivistetty yli rajojen. Visit Arctic Europe -hankkeen tavoitteena on koko Pohjois-Skandinavian alueen kehittäminen yhtenäiseksi, laadukkaaksi, kansainvälisesti kilpailukykyiseksi ja tunnetuksi arktiseksi matkailukohteeksi.
Hankkeessa on mukana yhteensä 90 yritystä Suomesta, Ruotsista ja Norjasta, joukossa tuttuja nimiä meidänkin selkosiltamme.
Visit Arctic Europe tähtää matkailijoiden vaivattomaan liikkumiseen hankkeen toiminta-alueella. Täällä meillä Ylläksellä samaa tavoitetta on lähdetty kurkottelemaan paikallisesti.
Uusilla mobiilisovelluksilla haetaan helpotusta liikkumiseen tunturikylien ja liikenteen solmukohtien, lentokentän ja juna-aseman, välillä.
Viikko takaperin starttasi myös ensimmäinen Ylläs Shuttle -vuoro. Paikalliset liikennöitsijät ajavat aikataulutettua linjaa kahdesti viikossa. Autottomalle aukeaa aivan uudenlainen mahdollisuus tavoittaa alueen palvelut.
Vaikka yritän pitäytyä positiivisuudessa, myönnettäköön, että kunnassa uudelleen roihahtanut kaivoskeskustelu vetää helposti otsan ryppyyn.
Mielipiteitä vaihdetaan virheellisten tietojen ja olettamusten pohjalta, ja kun sanan säilää heilutellaan pääasiassa vain sosiaalisessa mediassa, väärinymmärryksiltä ja kärjistyksiltä on vaikea välttyä.
Parempi siis pysyä tiukasti faktatiedossa.
Yksi tärkeä fakta on se, että kaivosalueen kaavaluonnokset ovat nähtävillä 6. helmikuuta saakka. Osoita kirjallinen mielipiteesi Facebookin sijaan Kolarin kunnalle. Kerro se myös kaavaluonnosten esittelytilausuudessa 25. tammikuuta ja kaivosseminaarissa 15. helmikuuta.

Uusia tuulia

Joskus vuoden 2004 tietämillä soitin Kuukkelin omistajalle, Eero Vapalle. Olin juuri saanut opintoni päätökseen ja silloinen työni oli päättynyt. Vietimme mieheni kanssa kuukauden kesälomaa hänen kotikylässään, Äkäslompolossa.
Kyselin Eerolta töitä. Meinasin, että mies jääköön Espooseen, minä muutan Ylläkselle. Samaisella kesälomalla hain töitä Helsingistä, ja sain. Sille tielle jäin, vakituiseen virkaan.
Mutta minkäpä tuuliviiri itselleen voi. Vuoden 2010 tammikuussa sanoimme heipat Espoon kodillemme ja muutimme pysyvästi Äkäslompoloon.
Jälleen soitin Eerolle. Tällä kertaa se oli Kuukkeli, joka vei mennessään. Vuosien saatossa ehdin työskennellä toimittajana, taittajana ja päätoimittajana.
Nyt Kuukkelissa ollaan jälleen uuden äärellä. Perustin Luova Media Oy:n ja ostin lehden itselleni. Kuukkeliin ei kuulemma tulla päätoimittajaksi ilman, että näin käy. Joku olisi voinut varoittaa ennakkoon.
Kun tieto omistajanvaihdoksesta julkistettiin viime vuoden lopulla, sain lukuisan määrän yhteydenottoja sekä lukijoilta että ilmoittajilta. Kun yksi vaatimalla vaati, että kai nyt lopultakin kaikki muuttuu, toinen penäsi, että ethän vain muuta yhtikäs mitään.
Siinä onkin tasapainottelun paikka.
Toivon, että tulevaisuudessakin Kuukkeli tunnetaan Ylläkselle saapuvan matkailijan ykköstiedonlähteenä ja leppeän kepeänä ajanvietteenä, mutta samalla tärkeänä uutislähteenä ja kannanottajanakin, mitä tulee alueen ajankohtaisiin asioihin.
Jotta palvelisimme lukijoitamme vielä aavistuksen aiempaa tehokkaammin, olemme avanneet uudet verkkosivut vanhan tutun www.kuukkeli.com-osoitteen alle.
Maksullinen näköislehti on seuraava askel, mutta kuten joku tässä minua männä viikolla rauhoittelikin, ei Roomaakaan rakennettu kertarykäyksellä.
Nyt ilmestyneessä lehdessä on jo haettu pienin visuaalisin muutoksin uutta suuntaa. Huonot ideat hylätään, hyvät pidetään.
Ja siinä kohdin, hyvä lukija, sinä voit olla avuksi. Anna meille palautetta, kerro, mikä Kuukkelissa on hyvää, mitä kaipaisit lisää tai pitäisikö jotain tehdä toisin.
Edessä on muutosten vuosi. Toivottavasti se on teille – ja toki myös Kuukkelille – menestyksekäs ja onnellinen.

P.S. Ylläs esittäytyy Matka 2017 -messuilla 19.–22. tammikuuta. Allekirjoittanut on paikalla torstaista lauantaihin. Piipahda sinäkin messuilla ja tule tervehtimään minua ja muita ylläsläisiä!

Ylläksellä 16.1.2017
Satu Renko