Teiden kunnossapito näkyy netissä

Lapin ELY-keskus tiedotti perjantaina 11. marraskuuta seuraavaa:”Kaikilla tienkäyttäjillä on nyt mahdollisuus seurata teiden talvihoidon toimenpiteiden toteutumista Pohjois-Suomen alueella. Kartalta näet mm. mitkä tiet on aurattu, hiekoitettu tai suolattu esimerkiksi viimeisen tunnin aikana. Talvihoidon toimenpiteet näet tällä hetkellä 11 urakka-alueella”.
Nämä 11 urakka-aluetta ovat Ii, Ivalo, Kajaani, Kemi, Kemijärvi-Posio, Kittilä, Kuhmo, Oulu, Ranua, Rovaniemi, Sodankylä. Ylläksen alue ja samalla Kolarin kunta kuuluu Kittilän urakka-alueeseen, kuten Kittilä, Muonio ja Enontekiökin.
Ylläkselle Tornionjoen vartta matkaaville jää Lapin läänin alueella vielä musta piste Pellon urakka-alueen, eli Pellon ja Ylitornion kuntien, kohdalle, mutta sekin valkenee, sillä ELY-keskuksen tiedotteessa luvattiin, että palvelu toimii vuoden 2016 loppuun mennessä kaikilla Pohjois-Suomen urakka-alueilla ja pian sen jälkeen koko Suomessa.
Mielenkiintoinen uutinen sai paneutumaan asiaan paremmin, ja samalla selvisi, että talvihoidon lisäksi netistä löytyy enemmänkin ajantasaista tietoa maantie-, rautatie- ja meriliikenteestä.

Melkein kuin Ylläksen Latupalvelu

Tiedote ohjasi netissä Liikenneviraston ylläpitämälle Liikennetilanne-sivustolle, liikennetilanne.liikennevirasto.fi.
Pohjois-Suomen kunnossapidon tilanteeseen löytyy linkki Näytä-valikon Listanäkymistä.
Kunnossapito-sivustolla on linkki ”Linkit toimenpiteisiin”. Se avaa sivun, jossa voi valita urakka-alueen ja klikkaamalla ”Näytä”-linkkiä, palvelu siirtyy viimein karttaversioon, jossa näkyy eri värillä merkittyjä tienosia. Punainen tarkoittaa aurausta, vihreä hiekoitusta, ruskea madallusta, oranssi pistehiekoitusta, keltainen suolausta ja sininen tasausta. Toimenpiteet ilmoitetaan sekä teille että kevytväylille ja ne on jaoteltu ajallisesti. Valitsemalla voi katsoa alle tunti, alle 2 tuntia, alle 4 tuntia, alle 12 tuntia ja alle 24 tuntia sitten tehdyt toimenpiteet.
Kun klikkaa tieosuutta hiirellä, avautuu lista, josta näkyy tieosoite, kohdan koordinaatit, väylätyyppi, urakka-alue, tieluokka, hoitoluokka, liikennemäärä, nopeusrajoitus ja tarkempi lista viimeisimmistä toimenpiteistä.
Karttanäkymään pääsee kyllä suoraankin ilman Liikennetilanne-sivustolla käyntiä sen jälkeisiä linkkejä napsuttelematta urakka-alueen nimellä, esimerkiksi Kittilän urakka-alue näkyy osoitteessa autori.fi/public/alueurakka_kittila, mutta jos sen saisi myös kännykän appina, palvelu olisi yhtä hyvä kuin Ylläksen kännykkään ladattavat latu- ja kelkkakartat eli Latu- ja Kelkkapalvelut.

Muutakin tietoa liikenteestä

Liikennetilanne-sivustolta löytyi siis muutakin mielenkiintoista tietoa liikenteestä.
Yläpalkista voi valita suomen-, ruotsin-, englannin- tai venäjänkielisen palvelun. Päävalikossa ovat vaihtoehdot Häiriöt ja tietyöt, Ajokeli, Ruuhkat, Junaliikenne ja Meriliikenne.
Jos valitsee esimerkiksi Ajokelin, listanäkymästä valikoituu automaattisesti kohdat Ajokeli ja Kelikamerat.
Ajokelit ilmoitetaan pääteille, ja vaihtoehdot ovat Erittäin huono (punainen), Huono (ruskea), Normaali (vihreä) ja Ei tietoa (harmaa).
Perustilanne on tilanne katseluhetkellä, mutta tilanteen kehittymistä voi seurata ennusteesta, jossa on neljä tilannetta, tunnin, kolmen, viiden ja yhdeksän tunnin kuluttua.
Tieosuutta klikkaamalla saa vielä tarkemman selostuksen siitä millainen sää, tuuli, ilman ja tien lämpötila ovat katseluhetkellä sekä ennusteajankohtina kyseisellä tieosuudella.
Kelikamerat näkyvät kamerakuvakkeina, joita klikkaamalla näkee kameran viimeisimmän kuvan ja kamerapaikan sää- ja kelitiedot.
Junaliikenne-valinta tuo esille lähijuna- ja kaukojunaliikenteen. Rataosuuden värillä ilmoitetaan, onko sillä Vakavia myöhästymisiä, Myöhästymisiä, Ei myöhästymisiä tai Ei liikennettä.
Junien pysähdysasemat on ilmoitettu junakuvakkeella. Sitä klikkaamalla saa tiedon aseman seuraavista ja edellisistä junista sekä niiden tulo- ja lähtöajoista. Edellisistä junista näkyy myös niiden toteutunut aikataulu.
Liikennetietojen katselu alkaa olla kohta matkustamista mielenkiintoisempaa.

Eero Vapa