Kaupunki, joka kieltäytyi kaivoksesta

Maanantaina 21. marraskuuta, eli samana päivänä jolloin kädessäsi oleva Kuukkeli rullasi jo painokoneiden syövereissä, Kolarin kunnanhallituksessa keskusteltiin Hannukaisen kaivosalueen osayleiskaavasta.
Kunnanjohtaja esitti kunnanhallitukselle valmisteluvaiheen kuulemisen asettamista uudelleen nähtäville.
Kaivosalueen kaavoitus on ollut seisahduksissa siitä lähtien, kun edellinen kaivostoimija, Northland Mines Oy, ajautui konkurssiin.
Uusi toimija, paikallisuuttaan ja kolarilaisuuttaan korostava Hannukainen Mining Oy, on jatkanut lupaprosessien eteenpäin viemistä ja toivonut kaavoituksen uudelleen käynnistämistä mahdollisimman nopealla aikataululla.
Signaaleja suuntaan tai toiseen ei ole tähän mennessä herunut. Moni on epäillyt, ettäkö asia enää nytkähtäisi liikkeelle ennen kevään kunnallisvaaleja.
Reilun 360 kilometrin päässä Kolarista, Kuusamossa, on istuttu samojen kysymysten äärellä. Dragon Mining Ltd on tutkinut mahdollisuutta käynnistää kaivostoiminta alueella.
Juomasuon, Hangaslammen ja Pohjasvaaran esiintymät sijaitsevat Käylän ja Säkkilän kylien välisellä alueella, parin kolmen kilometrin päässä kyläkeskuksista.
Kuten Kolarissa, Kuusamossakin luonto ja matkailu ovat tärkeässä asemassa.
”Elinvoimainen edelläkävijä ja moniarvoinen Pohjolan luontopääkaupunki”, seisoo Kuusamon kaupungin verkkosivuilla. ”Kuusamon menestyminen perustuu toimiviin palveluihin, ympärivuotiseen matkailuun, puhtaan luonnon ja sen raaka-aineiden kestävään käyttöön.”
Viime viikolla Kuusamo näytti olevansa juuri sitä, mitä lupaa. Kuusamon kaupunginvaltuusto linjasi maanantaina 14. marraskuuta tekemällään kaavoituspäätöksellä, ettei sen keskeisille luonto- ja matkailualueille tule kaivosta.
Kaava-asiat eivät kuitenkaan ole yksinkertaisia. Voiko kunta tai kaupunki todella estää kaivoksen tulemisen kaavoituspäätöksellään?
Asiaa saatetaan puida vielä oikeudessa, mutta se on varmaa, että paljon puhutun sosiaalisen toimiluvan vinkkelistä näin selkeä kaivoskielteinen kanta on merkityksellinen.
Kolarin kunta on teettänyt tämän vuoden aikana Gaia Group Oy:llä selvityksen elinkeinojen yhteensovittamisen mahdollisuuksista, ja jo aiemmin kyselyn, jonka pohjalta kunta laatii maankäyttöstrategian – elinkeinojen yhdistämistyötä sekin.
Maankäyttöstrategian tulokset antavat yhä odotuttaa itseään, mutta konsulttityön johtopäätöksiä kuultiin lokakuussa: tilanne Kolarissa on tulehtunut, muttei konfliktoitunut, ja että intressien yhdentäminen ei ole mahdotonta.
Sosiaalisen toimiluvan merkitys nousi esille konsulttityössäkin – ennen kaavoitusratkaisuja kunnan on varmistuttava siitä, että kaivoshanke on ansainnut sosiaalisen toimiluvan ja että eri toteuttamisvaihtoehtojen vaikutukset tunnetaan riittävässä määrin.
Kuka sitten loppupeleissä määrittää, onko sosiaalinen toimilupa saavutettu, ei ole aivan yksioikoista – paitsi Kuusamossa.
Kolarin kunnan strategiassa yhtenä yleisluontoisena tavoitteena on kaivostoiminnan toteutuminen, ja että se toteutuu ihmisen ja luonnon kannalta kestävällä tavalla.
Kunnanhallituksen päätöksestä ja kaavoitusprosessin jatkosta kuulemme vasta, kun tämä lehti on jo painettu.
Kunnanhallituksen ja -valtuuston kokousten esityslistat ja pöytäkirjat ovat luettavissa osoitteessa kolari.fi. Kuusamon kaupunginvaltuuston keskustelusta löytyy videotallenne osoitteesta kuusamo.fi.

Kansainvälisesti houkutteleva matkailumaa

Edellisessä pääkirjoituksessani mainitsin Suomen saamasta kansainvälisestä hypetyksestä, kun maailman arvostetuimpia matkaoppaita julkaiseva Lonely Planet listasi Suomen maailman kolmanneksi kiinnostavimmaksi matkailumaaksi.
Jatkoa seurasi heti marraskuun loppupuolella, kun maailman suurin matkailulehti National Geographic antoi Suomelle tunnustusta nostamalla maamme Places you need to visit 2017 -listalleen.
Valintaansa National Geographic perusteli muun muassa Suomen rauhallisella ja suojellulla luonnolla.
Lehti kertoo lukijoilleen hiljaisuudesta, revontulista, koskemattomasta Lapin tundrasta, metsistä ja tuntureista, eli siitä kaikesta, mitä myös meillä Kolarissa ja Ylläksellä on tarjota. Toivottavasti sitä jää seuraavillekin sukupolville.

Ylläksellä 21.11.2016
Satu Renko