Ylläs–Levi-hiihto Visma Ski Classics -sarjaan ja televisioon

Viime huhtikuussa Ylläs-Levi Hiihtotapahtuma ry järjesti ensimmäistä kertaa Ylläs-Levi -hiihdon, joka hyppää uudelle tasolle heti toisena vuotenaan. Ensi talvena huhtikuun 8. päivänä hiihdettävän kisan järjestäjä muuttuu, ja se kuuluu nyt maailmanlaajuiseen maratonhiihtojen Visma Ski Classics -sarjaan ja on sen päätöskisa.
– Ski Classics -sarjan edustajat olivat tutustumassa tapahtumaan ja alueen olosuhteisiin viime huhtikuun kisan aikana, Laura Hokajärvi Ylläksen Markkinointi Oy:stä paljastaa.
Kun ensi huhtikuussa hiihdetään kansainvälistä kisaa, se vaikuttaa myös tapahtuman näkyvyyteen.
– Hiihdon kuvauksesta huolehtii W Sportsmedia, joka kuvaa muitakin samaan sarjaan kuuluvia kisoja. Suomessa kisa näkyy Ylen kanavilta, ja maailmanlaajuisesti tapahtumalle odotetaan 20 miljoonaa katsojaa.
Visma Ski Classicsilla on kisan järjestämisessä paikallisia yhteistyökumppaneita.
– Tapahtuman pääyhteistyökumppani on Levi Events ja muita yhteistyötahoja ovat Ylläksen Markkinointi Oy, Kolarin kunta ja Pallas-Yllästunturin kansallispuisto.

Uusi reitti

Viime huhtikuussa kisa starttasi Äkäslompolosta Riemuliiteriltä ja päättyi Leville. Nyt, kun kärki kisaa FIS-pisteistä, reitti muuttuu haastavammaksi.
Lähtö on Ylläsjärven puolella Sport Resort Ylläksellä, josta tullaan Äkäslompolon puolelle Ylläs ylittäen Keskisenlaen ja Ylläksen huipun välistä. Latu jatkaa Keskisenlaen länsilaitaa Kellostapulinkurulle, kääntyy Jokerikuppilalle ja sieltä Ihmisen Ringin ja Isometsän Nousun kautta Äkäslompolon jäälle. Siitä mennään Karilan kautta Kotamajalle ja viimevuotista reittiä Kutujärven, Kukasvaarojen ja Pyhäjärven kautta Aakenuspirtille.
Levin päässä reitti muuttuu myös, kun latu menee nyt Levi-keskukselle Kätkätunturin eteläpuolta ja Immeljärven kautta.
– Sää ja lumiolosuhteet voivat muuttaa reittiä. Viime huhtikuussakin lähtö piti siirtää Äkäslompolon jäältä Riemuliiterille, kun vesi nousi jäälle, Laura Hokajärvi muistuttaa.
Kärjessä FIS-pisteistä kisaaville on lisäksi muista maratonhiihdoista tuttuja kirimaaleja.
– Ensimmäinen sprintti on heti lähdössä, jossa hiihtäjät käyvät ennen tunturin ylitystä mutkan Kahvikeitaalla. Toinen on Äkäslompolon jäällä ja kolmas Pyhäjärvellä.

Ei pelkästään huipuille

Ilmoittautuminen kisaan on alkanut 15. syyskuuta tapahtuman nettisivuilla, yllaslevi.com. Marraskuun loppuun asti rekisteröintimaksu on 130 euroa ja sen jälkeen 2. huhtikuuta asti 140 euroa.
Televisiointi painottuu kärjen seuraamiseen, mutta kuten esimerkiksi Ruotsin Vasaloppetia televisiosta seuranneet tietävät, heidän takanaan tulee eritasoisia hiihtäjiä tuhansittain.
– Ensimmäiseen Visma Ski Classics -sarjan Ylläs–Levi-hiihtoon odotetaan 1000–1500 hiihtäjää. Kisaan lähdetään neljänä aaltona. Ensimmäisenä lähtevät FIS-tason hiihtäjät ja sitten harrastajat kolmessa eri tasossa. Viimeisenä lähtevät itsensä aloittelijoiksi tuntevat, Laura opastaa.
Heitä on todennäköisesti saattamassa matkaan tarkempia esittelyjä kaipaamaton Juha Mieto, joka otti lokakuun 12. päivä vastaan Ylläs–Levi-hiihdon lähettilään tehtävän.
– Lappi on aina merkinnyt todella paljon minulle. Aktiiviaikoinani se oli paikka, jossa alkukaudesta harjoiteltiin ja haettiin sitä sopivaa mielenrauhaa kohti uutta kautta. Olen syvästi otettu, että minua pyydettiin ottamaan vastaan tämä lähettilään tehtävä, ja haluan omalta kohdaltani todella kantaa tuota soihtua pitkän matkan hiihdon puolesta Suomessa. Visma Ski Classics ja Ylläs-Levi tulevat nostamaan kyseisen lajin arvostusta kotimaassa ja olen erittäin innostunut tästä mahdollisuudesta kantaa korteni kekoon, Juha kertoo.

Eero Vapa