Sovellusperhe kasvaa – Ylläs Tiketistä liput liikenteeseen

Miltä kuulostaa ajatus nopeasta ja vaivattomasta liikkumisesta Ylläksen kylien ja juna- ja lentoasemien välillä? Entä jos voisit samalla maksaa ennakkoon bussimatkat, pääsyliput ja latumaksun?
Visio on jo oven takana. Viime talvikaudelle luotu Ylläs Around -älypuhelinsovellus reitittää matkat ja kertoo sekä aikataulut että sopivat kulkuvälineet. Tälle kaudelle lanseerattava Ylläs Tiketti puolestaan myy pikalippuja, jotka toimivat kulkuvälineissä QR-koodia vilauttamalla.
Sovellukset toimivat marraskuun lopulla alkavan talvisesongin ajan rinnakkain.
Se, miksi kaikki tämä ei löydy yhden ja saman sovelluksen alta, johtuu siitä, että uusia liikkumisen palveluita vasta testataan.
– Ylläs Aroundissa palveluntarjoajana on Sonera. Ylläs Tiketti taasen on rakennettu Pay IQ -maksamispalvelun pohjalta, Ylläs MaaS (Mobile as a Service eli liikkuminen palveluna) -hankkeen manageri Joanna Karinen kertoo.
– Osoitetiedot syötettyään asiakas löytää Ylläs Aroundin avulla itselleen parhaan kulkuvälineen, kun taas Ylläs Tiketti on kehitetty puhtaasti lippujen ostamista varten asiakkaalle, joka tietää, mistä ja minne haluaa kulkea. Esimerkiksi junalta Äkäshotellille lipun ostaminen on nopeaa ja vaivatonta – lippu on parin klikkauksen päässä. Etukäteismaksaminen vähentää myös kuskin työtä.
Ylläs Aroundin ja Ylläs Tiketin rinnalla jatkaa Suomen Taksiliiton Valopilkku-sovellus, joka sekin rantautui Ylläkselle viime maaliskuussa.
– Toivon, että tulevaisuudessa nämä kaikki kolme sovellusta olisivat sidottavissa saman, yhtä nimeä kantavan sovelluksen alle, asiakasystävälliseksi palvelukokonaisuudeksi, Karinen toteaa.

Palvelut autottoman ulottuville

Vielä ennen talvikauden käynnistymistä Ylläs MaaS -hankkeen manageri ja alueen liikennöitsijät jumppaavat kustannustehokkaita ja aikataulullisesti järkeviä uusia reittejä esimerkiksi Ylläksen kylien, Konijänkän Kotieläinpihan, Navettagallerian ja Lainion lumikylän välille.
– Näin saamme palvelut kätevästi myös autottomien asiakkaiden ulottuville, Karinen summaa.
Liikennöitsijöistä mukana projektissa ovat Ylläs Express, Ylläksen Taksi sekä juna- ja lentokenttäyhteyksiä ajava Rundgren Ky.

——–

Mobiilia liikkumista Ylläksellä:

Ylläs Around – Reititys, aikataulut ja kulkuvälineet (iOS, Android ja Windows Phone)
Ylläs Tiketti – Pikaliput kulkuvälineisiin, pääsyliput palveluihin (iOS ja Android)
Valopilkku  – Taksin tilaaminen, paikantaa asiakkaan ja ilmoittaa taksin arvioidun saapumisajan sekä taksin katolla olevan keltaisen valon kupunumeron (iOS, Android ja Windows Phone)

Satu Renko