Sitä tavallista, kiitos!

Turvallinen, rauhallinen ja puhdas pohjoinen on saanut aivan uudenlaista nostetta. Se, mikä maailmalla pelottaa ja kauhistuttaa, näkyy meillä matkustajavirtoina.
Matkailun mittarit osoittavat ennätyksellistä talvisesonkia Ylläksellekin, eikä ”shoulder seasoneitakaan”, niitä tämän perän hiljaisia kuukausia, sovi unohtaa – hiljainen ja harmaa lokakuu ei tänä vuonna ollut lainkaan niin hiljainen kuin mihin on totuttu. Harmaus sen sijaan jääköön jokaisen itsensä arvioitavaksi.
Syksyn ja alkutalven matkailua ei ole vielä räknätty paperille, mutta jos katseen kääntää menneeseen kesään, nousee rinta rottingille alueen yrittäjien puolesta: elokuun yöpymiset Kolarissa kasvoivat 92,3 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, näistä suomalaisten yöpymiset himpun päälle 40 prosenttia ja ulkomaalaisten huomattavat 360 prosenttia.
Syksy onkin ollut pullollaan hyviä lukuja, vielä parempia ennusteita ja huimia visioita.
Lokakuun alussa järjestetyssä Lapin matkailuparlamentissa matkailuväki kokoontui hartaassa hengessä Lapin matkailun tulevaisuuden ääreen.
Siinä pari päivää kuunnellessani digitaalisen murroksen ja teknologisen kehityksen mukanaan tuomista mahdollisuuksista, jakamistalouden kasvusta ja arktisen matkailun potentiaalista, heräsi myös minussa pieni ylistysvire – meillä tosiaan on käsissämme jotain todella upeaa.
Mutta miten se hienous hyödynnetään kestävästi, entä kuinka paljon on tarpeeksi paljon?
Tämän vuoden aikana Lapissa on tehty matkailuinvestointeja muun muassa majoitukseen, ohjelmapalveluihin sekä rinne- ja ravintolapalveluihin arviolta sadan miljoonan euron edestä.
Lapin kauppakamarin mukaan Lapin matkailuinvestointipotentiaali on 2,3 miljardia euroa.
Keskieurooppalaiset haluavat meille, aasialaiset haluavat meille ja jenkitkin haluaisivat, jos pääsisivät – lentäminen Pohjois-Norjaan on valitettavasti puolet halvempaa.
Viimeisimpien uutisten mukaan maailman suurimman verkkokauppajätin Alibaban matkailuyritys Alitrip haluaa tuoda ensi talven aikana jopa 50 000 kiinalaista Lappiin.
Alibaban edustajat ovat esitelleet mediassa valtavaa voimaansa liikutella kiinalaismassoja ja todenneet voivansa lennättää piskuiseen Suomeen vaikka miljoona kiinalaista, mutta se söisi käyttäjäkokemusta.
Lieneekö puheissa kiinanlisää, mutta käyttäjäkokemuksen suhteen linja on oikea.
Kun luonto ja hyvinvointi on pop ja in, on hyvä pysähtyä miettimään, mikä on se ihmismassa, joka pystytään kestävällä tavalla, luontoa liikaa kuormittamatta ja asiakaskokemusta unohtamatta palvelemaan.
Etenkin kun kiinalaisilla vieraillamme on vahva jano nähdä ja kokea jotain aitoa ja alkuperäistä. Eli siis meikämandoliinoja omassa arkisessa ympäristössämme.
Matkailuparlamentin toinen päivä keskittyikin jakamistalouteen. Kuumaksi perunaksi nousi kysymys siitä, onko jakamistalous uhka perinteisille matkailupalveluille.
Mikä sitten on perinteistä? Eikö jakamistalous ole juuri sitä perinteistä matkailupalvelua parhaimmillaan? Koko kööri kotoisassa suomalaisköökissä saman pöydän ääressä jakamassa yhteistä leipää? Siinä jos jossain tulee kulttuuri ja tavat tutuiksi.
Tosin jakamistalous käsitteenä kattaa myös paljon sellaista, joka ei ole enää vain jakamista.
Professori Alain Decropin esimerkkiä lainatakseni: ”Airbnb on saavuttanut neljässä vuodessa tuplasti sen, mitä Hilton-ketju vuosikymmenten aikana, kun lasketaan huone- ja maamääriä.”
Onko Airbnb jakamistaloutta vai yritystoimintaa, tästä on monta näkemystä, riippuen tietenkin siitä, millä tontilla puhuja seisoo.
Matkailuparlamentissa oli sekä äänessä että yleisössä lähinnä järjestö- ja hankeväkeä. Pari päivää myöhemmin järjestetty paikallisempi ja pienimuotoisempi, ELY-keskuksen organisoima elinkeinoseminaari sen sijaan täytti penkkinsä yrittäjillä.
Raikas sekoitus kolarilaisia, kittiläläisiä ja muoniolaisia yrittäjiä poiki roppakaupalla uskoa siihen, että näillä perukoilla osataan tehdä asioita oikein ja hyvin.
Maailmalla meidät ainakin on huomattu. On meinaan sen verran above ordinarya ja extra ordinarya tämä meidän ordinary, että Suomi kansallispuistoineen, maisemineen ja kulttuurillisine erikoisuuksineen saavutti lokakuussa Lonely Planetin kiinnostavien matkailukohteiden rankkauksessa sijan kolme.
Lähes täydellisyyttä hipoen on hyvä lähteä kohti talvea!

Ylläksellä 31.10.2016
Satu Renko