Olosuhteita on, tekijöitä saa tulla lisää

Sähköposti pukkasi Ylläksen Matkailuyhdistyksen tekemän Ylläksen tapahtumien vuosikellon. Jostain kumman syystä sen ulkoasu toi mieleen pääsiäisenä täällä Juha-hiihdon järjestäneen pääministerimme eduskuntavaalien alla esittelemän vaalikakkaran.
Vaalikakkarassa kiekon väri vaihtui sen mukaan, oliko menossa apatia, luovuus, huuma vai ylpeys. Ylläksen tapahtumakellossakin väri vaihtui sektoreittain, mutta sen aiheina olivat arkisemmat, kuukaudet kesäkuusta 2016 toukokuuhun 2017.
Kiekon ulkoreunalle oli sitten sijoitettu Ylläksen päätapahtumat, 26 kappaletta. Vaikka siinä tapahtuu todennäköisesti muutoksia, joitain saattaa poistua, mutta tilallekin tulijoita löytyy, näyttää tuleva vuodenkierto tapahtumarikkaalta.
Itse jäin kaipaamaan NUTS Pallasta eli polkujuoksutapahtumaa, jossa tänä kesänä päämatka Ylläkseltä Hettaan juostaan Ylläsjärveltä Hotelli Saagasta alkaen. Matkaa kertyy kahden aikaisemman kerran 125 kilometrin sijasta 134 kilometriä. Aikaisemmin juoksu alkoi Jounin Kaupalta, ja silloin nyt mukana olevat Ylläksen ja Kesänkitunturin ylitykset jäivät pois.
Juoksu on joka vuosi lisännyt suosiotaan suurin askelin. Kun siihen osallistui vuonna 2014 hieman yli 20 juoksijaa, oli lähtöviivalla viime vuonna jo yli 70 ultrajuoksijaa. Tähän mennessä ensi kesän juoksuun ilmoittautuneita näkyy olevan jo 116. Suomalaisten lisäksi matkalle on ilmoittautunut polkujuoksun harrastajia ainakin Saksasta, Puolasta, Espanjasta ja aina Japanista asti.
Matka pitenee, mutta juoksijamäärä ei kun kasvaa.
NUTS Pallaksen nostin esiin, koska siinä toteutuu hyvin idea, että Ylläs tarjoaa olosuhteet eri alojen ammattilaisille, jotka järjestävät tapahtuman.
NUTS Pallaksen tapaan vuosikellosta näyttävät puuttuvan myös viime viikonloppuna hiihdetyt Ylläs–Levi Ski Marathon sekä Seven Summits.
Vaikka molemmat tapahtumat olivat järjestyksessään ensimmäiset, onnistuivat järjestelyt palautteen mukaan nappiin ja toivottavasti löytyvät päivittyvästä vuosikellosta.
Ylläs–Levi Ski Marathonin nopealla aikataululla pystyyn polkaissut ryhmä koostuu ympäri maailmaa Ski Classics ja Worldloppet-sarjoihin kuuluvia maratonhiihtoja koluavista hiihtäjistä. Heillä oli tarkka tieto, miten onnistunut maratonhiihto järjestetään, ja halu tehdä sellainen myös Ylläs–Levi-alueelle. Tuskin menee paljoa omakehun puolelle, jos väitän, että Ylläs–Levi ansaitsee sellaisen Suomen maastohiihdon mekkana.
Seven summitissa oli sama tilanne. Monipuolisen osaamiskirjon omaavat tunturivaellushiihdon harrastajat olivat rakentaneet hienon tapahtuman, jonka etenemistä pystyi seuraamaan vaikka olohuoneen sohvalta ajantasaisen gps-seurannan avulla netin kautta.
Äkkiä ajatellen molemmat tapahtumat menivät ohi ilman, että Ylläs teki niiden eteen juurikaan töitä.
Tämä on kuitenkin lievä harhanäky. Esimerkiksi Ylläs–Levi hiihdossa kehuttiin latua. Hyvä ja sauvaniskuja hyvin kestävä latu ei synny päivässä eikä parissa, vaan sen eteen tehdään aika tavalla työtä läpi talven. Seven summitissa latuverkko antoi myös taktikointimahdollisuuksia reitin- ja välinevalinnoissa.
Ylläksen iso majoituskapasiteetti ja jo olemassa olevat asiakkaat antavat hyvän pohjan rakentaa onnistunut tapahtuma. Jos tapahtuman tekee vielä ajoissa, pääsee se useimmiten mukaan Ylläksen tekemiin tiedotteisiin ja markkinointiinkin.
Mitä erikoisempi laji, sitä paremmin harrastajat tavoitetaan oman viestinnän kautta, mutta jos lajifriikkien määrää halutaan kasvattaa, Ylläksen ”yleismarkkinointi” antaa sille hyvän pohjan.
Ylläs–Levi-hiihdon ja Seven summits -tapahtuman kanssa samalle päivälle sattui ”Ylläksen omin voimin” vedetty 24 h Laskukisa. Niinpä viime viikonvaihteessa pääsikin yli 400 ihmistä nauttimaan Ylläksellä mitä erilaisemmasta liikunnasta.
Itse seurasin kahta ensin mainittua ja uskaltaudun väittämään, että tapahtumat eivät olleet kovinkaan paljon päällekkäisiä samanaikaisuudestaan huolimatta. Osallistujaprofiili oli sen verran erilainen.
Vuosikellosta silmiini sattuu samanlaisia, ulkopuolisten osaamisen varassa olevia tapahtumia muutama: Midnight Swimrun 2.–3.7.16, frisbeegolfin Ylläs Ruska Open 2.–4.9.16 ja Ylläs Alpine Games huhtikuussa 2017.
Ylläksen musiikkitapahtumat ovat puolestaan siltä väliltä, esiintyjät tulevat yleensä muualta, mutta paljon perustyötä tehdään täälläkin.
Vuosikello näyttää nyt täydeltä, mutta kiekkoa on helppo skaalata isommaksi ja tapahtumille tulee tilaa. Siitä se ei jää kiinni.
Kun noista vuosikellon tapahtumista lähes 20 tehdään omin voimin, alkaa paikallisväestön talkookapasiteetti olla aika tarkoin käytetty. Vuosikellossa on vain isommat tapahtumat, ja taustalta löytyy monta pienempää. Omaa talkoopanostani annan ainakin kesätorstaisin järjestettävissä iltarasteissa.
Tapahtumien lisäksi kylien väki talkoilee monessa asumisviihtyvyyttä kohottavassa hankkeessa.
Sen vuoksi kaikki uudet tapahtumat ja tekijät otetaan ilolla vastaan.
Kun ideoin tämänkin asian omassa päässäni ilman laajempaa keskustelua alueella, lupaan uusille tapahtumille ainakin palstatilaa Kuukkelin sivuilla.
Ehdotuksia, olkaa hyvä.

Ylläksellä 14.4.2016
Eero Vapa